VIDEO: Výměna turnaje! Šampion Hurkacz zaujal v Šanghaji perfektní obranou

- Marek Bartošík

Šampionem tisícovky v Šanghaji se stal Hubert Hurkacz, který v nedělním finále udolal Andreje Rubljova po nervy drásající bitvě 6:3, 3:6 a 7:6(8). Polský dlouhán se na výhru velmi nadřel také ve čtvrtfinále proti Maďarovi Fábiánovi Marozsánovi (4:6, 6:1, 6:3). Napínavé střetnutí ozdobila za stavu 2:3 a 30:30 ve třetí sadě famózní výměna o 40 úderech, při níž Hurkacz ukázal svou pružnost a houževnatost.

Vše začalo prudkým servisem Huberta Hurkacze a bekhendovým returnem Fábiana Marozsána. Tenisté poté rozehráli dlouhatánskou výměnu, ve které Hurkacz opakovaně dosáhl na tvrdé údery maďarského protivníka.

Když už to vypadalo, že si Marozsán vypracuje brejkbol na 4:2, pokazil ke zklamání čínských fanoušků jednoduchý forhendový volej. Maďarský outsider se sice ještě přes shodu dostal k brejkbolu, favorizovaný Polák ho ale odvrátil a následně už sbíral gemy na své konto pouze on.

Hurkaczova šanghajská jízda dostala v neděli pohádkovou tečku po výhře nad Andrejem Rubljovem. Polský bombarďák odvrátil v souboji o titul mečbol, když trefil za stavu 5:6 v klíčovém tiebreaku eso o rychlosti 218 kilometrů za hodinu.

O pár chvil později už se mohl po chybě Rubljova radovat ze své celkově sedmé singlové trofeje na okruhu ATP, z toho druhé na úrovni ATP Masters 1000 (poprvé uspěl předloni v Miami).