Dramatický závod o Turnaj mistrů! Kdo jsou hlavní adepti na volná místa?

- Marek Bartošík

Turnaj mistrů neboli ATP Finals vypukne už za necelý měsíc a stále je rozhodnuto pouze o polovině účastníků. K Novaku Djokovičovi, Carlosi Alcarazovi, Daniilu Medveděvovi a Janniku Sinnerovi přibudou další čtyři tenisté, kteří zabojují v italském Turíně mezi 12. a 19. listopadem o cennou trofej. Jaká je situace v pořadí pro kvalifikaci na prestižní klání?

Suverénně nejlepší pozici z dalších tenistů má nyní Andrej Rubljov, tedy finalista právě skončené tisícovky v Šanghaji. Pátý hráč celkového i letošního žebříčku nasbíral od začátku sezony 4275 bodů, když získal dva tituly (Monte Carlo, Bastad) a zahrál si čtvrtfinále na třech grandslamech (Australian Open, Wimbledon, US Open).

Šestou příčku v letošním rankingu okupuje Řek Stefanos Tsitsipas s počtem 3615 bodů. Finalista lednového Australian Open má v posledních týdnech horší formu, ve čtvrtfinále byl naposledy zkraje srpna. Tento týden je nasazenou jedničkou na halové akci kategorie ATP 250 v Antverpách.

Porci 3415 bodů letos nastřádal Němec Alexander Zverev, který triumfoval na pětistovce v Hamburku a dvěstěpadesátce v Čcheng-tu. Šampion Turnaje mistrů z let 2018 a 2021 si ale svou situaci zkomplikoval, jelikož tento týden vypadl už v úvodním kole tokijské pětistovky s Jordanem Thompsonem.

Na posledním postupovém místě nyní najdeme Holgera Runeho (3110 bodů). Dánský supertalent má po Wimbledonu mizernou formu, když vyhrál jediný zápas z devíti. Tento týden obhajuje titul na halové dvěstěpadesátce ve Stockholmu.

S nevelkým odstupem 145 bodů za Runem následuje Taylor Fritz. Americký bombarďák si v této sezoně zatím připsal 2965 bodů, další zkusí přidat na podniku kategorie ATP 500 v Tokiu, kde obhajuje titul.

Druhé nepostupové místo má v držení elitní antukář Casper Ruud (2795), jenž letos mimo svůj oblíbený povrch příliš nezáří. Na betonu byl nejlépe ve čtvrtfinále v Pekingu, o ještě lepší výsledek usiluje tento týden v Tokiu.

Díky triumfu na tisícovce v Šanghaji se vrátil do hry Hubert Hurkacz. Polský dlouhán si polepšil na 2775 bodů a v závěrečných týdnech sezony bude jistě nahánět své rivaly. Jeho další zastávkou je Tokio, posléze by se měl objevit v Basileji a Paříži.

Na dalších místech letošního žebříčku jsou Tommy Paul (2525), Alex de Minaur (2515), Karen Chačanov (2205), Frances Tiafoe (2175), Grigor Dimitrov (1970) a Cameron Norrie (1905).

A kolik bodů lze teoreticky získat do konce sezony? Pokud se tenista zúčastní tento týden pětistovky v Tokiu, poté turnaje stejné kategorie ve Vídni či Basileji, následně tisícovky v Paříži a navrch ještě dvěstěpadesátky v Metách nebo Sofii, může na své konto zapsat až 2250 bodů.

Je tedy velmi reálné, že se napínavý závod o Turnaj mistrů zcela rozhodne až na poslední chvíli.