Získal zákulisní info? Tenistky údajně požadují po WTA garanci peněz

- Jan Vojkůvka

Na sociální síti X se začíná šířit zákulisní informace, kterou měl získat Jon Wertheim ze Sports Illustrated. Podle něho zaslala většina hráček z elitní dvacítky vedení okruhu WTA dopis, ve kterém požadují záruky pro sebe a své kolegyně kvůli neustále se zvyšující náročnosti profesionálního tenisu. Mezi požadavky je i záruka minimálního ročního příjmu.

Lewis Jonathan Wertheim je v tenisovém prostředí pojem. Dvaapadesátiletý novinář, který od roku 1996 pracuje pro Sports Illustrated, se dlouhodobě soustředil právě na pokrývání tenisového zpravodajství (vedle NBA či sportovního byznysu), než se u SI stal výkonným redaktorem.

Není tedy divu, že má v tenisovém prostředí známosti a určité konexe. I proto se mu pravděpodobně do ruky dostaly informace o zaslaném dopisu na vedení ženského okruhu WTA, který měla podepsat drtivá většina tenistek z top 20 světového žebříčku.

„Většina z dvaceti nejlepších tenistek posílá WTA poptávkový dopis,“ napsal na sociální síti X. Jeho příspěvek následně obsahuje citaci přímo z textu určenému vedení WTA: „Okruh se pro nás stává neuvěřitelně náročným a vytváří fyzické a psychické napětí, což není dlouhodobě udržitelné.“

Podle Wertheima je mezi požadavky, které tenistky WTA zasílají, také záruka základního ročního příjmu. Tenistky elitní světové stovky by měly mít garantováno půl milionu dolarů, hráčky mezi 101. a 175. místem 200 tisíc dolarů a hráčky mezi 176. a 250. místem pak 100 tisíc dolarů.

Tento požadavek neznamená, že by tenistky měly dostat nad rámec vyhraných prize money od okruhu WTA půl milionu dolarů. Z textu vyplývá, že se má jednat o garantovanou částku, což znamená, že by WTA doplatila peníze, pokud by hráčky nedosáhly na výše zmíněné finanční hranice.

Pokud by například tenistka z 250. místa vydělala během roku na turnajích 90 tisíc dolarů, WTA by v případě přistoupení na požadavky doplatila dané hráčce 10 tisíc dolarů na konci sezony.

Jedním z důvodů, proč tenistky usilují o garantovaný minimální příjem, jsou neustálé velké rozdíly mezi prize money s okruhem ATP. Zatímco na mužském okruhu neklesá prize money u turnajů ATP 250 pod 600 tisíc eur (či dolarů), mezi ženami je stále obrovské množství turnajů, na kterém se prize money pohybuje kolem 250 tisíců dolarů. Výdaje přitom mají tenistky stejné jako tenisté.