Pošetřím síly a pak zkusím turnaje ATP, přemýšlí Macháč po druhém triumfu v řadě

- David Schlegel

Už na dvanáct zápasů natáhl svou vítěznou šňůru Tomáš Macháč! Hned po triumfu na turnaji v Orléans vyhrál vzápětí druhý challenger v řadě! Ve francouzském městečku Mouilleron-le-Captif (dotace 118 000 eur) měl největší problémy hned v úvodním kole, kde ztratil v zápase s Nizozemcem Gijsem Brouwerem svůj jediný set na turnaji. Na cestě za titulem si poradil i se dvěma Francouzi a v novém vydání žebříčku by se měl posunout k osmdesátému místu na světě. V závěru sezony by Macháč rád svou formu konfrontoval s ostatními na okruhu ATP.

Tomáši, vyhrál jste už dvanáct utkání v řadě. Je s každým zápasem těžší a těžší udržet vítěznou šňůru?
Je pořád složitější soustředit se plně na každý zápas, když mezi nimi není prakticky žádná pauza. Herně jsem se ale ve všech cítil vždycky dobře.

Vyhrál jste teď dva turnaje ve Francii – v Orléans a nyní v městečku o pěti tisících obyvatelích Mouilleronu-le-Captif. Jak byste obě akce porovnal?
První turnaj byl hodně těžký, protože jsem na něm v každém zápase musel porazit hodně dobrého hráče, který byl navíc vždy výše postavený než já. Druhý turnaj byl zase náročnější tím, že jsem hrál dlouhou šňůru zápasů a neměl prakticky žádný prostor k odpočinku.

Největší problémy jste měl nyní v prvním kole, v němž jste prohrál s Gijsem Brouwerem z Nizozemska první set 2:6, druhý vyhrál až v tiebreaku a teprve třetí jste měl jasně pod kontrolou. Byly podmínky v Mouilleronu-le-Captif hodně jiné než na předchozím turnaji a musel jste si na ně zvykat?
Samozřejmě, přechod z jednoho turnaje na druhý je vždycky složitější, když je mezi nimi tak malá pauza. Musel jsem se sžít s novým povrchem. Problémy s tím měl i finalista z předchozího turnaje Jack Draper. V prvním setu hrál soupeř navíc velice dobře. Druhý set jsem měl přiměřeně pod kontrolou. Nebylo tam moc momentů, kdy mě soupeř mohl brejknout. Vedl jsem už 5:3 a měl servis, ale nakonec musel rozhodovat tiebreak. V něm jsem byl výrazně lepší. Myslím, že soupeř měl pořád daleko k výhře, ale samozřejmě se ten zápas nevyvíjel úplně tak, jak bych chtěl.

Oba turnaje se hrály pod střechou na tvrdém povrchu. Lišily se v halách herní podmínky?
Povrch na druhém turnaji byl trochu rychlejší. Dostali jsme jiné míče, takže pocitově šlo o úplně jinou hru. Nebylo to pro mě snadné. Hrál jsem pak od středy každý den až do neděle. Neměl jsem mezi zápasy ani jeden den pauzu.

Ve druhém kole jste porazil zkušeného dvaatřicetiletého Pierra-Huguese Herberta, někdejšího 36. hráče světa. Za celý duel jste čelil pouhým dvěma brejkbolům a neztratil jste servis, ale nebyl to snadný zápas…
Myslím, že jsem byl od začátku na kurtu lepším hráčem. Pak ale začal lépe podávat a trochu měnit rytmus, takže druhý set už byl vyrovnanější. Odzadu jsem se cítil líp, ale nepodařilo se mi ho už brejknout. Dobře jsem pak zahrál v tiebreaku.

Ve čtvrtfinále vás čekal Ital Luca Nardi, který má ve dvaceti letech na kontě už čtyři vyhrané challengery.
Soupeř je mladý a hodně kvalitní. Je trochu nevyzpytatelný, údery má velmi dobré. Snažil jsem se hrát svoji hru. Nepovedl se mi začátek druhého setu, ale pak jsem dva gemy v řadě dobře zareturnoval a vyhrál jsem 6:3, 6:4. Vypadá to, že jsem měl zápas v uvozovkách pod kontrolou, ale je to hodně dobrý soupeř.

Teprve v semifinále jste si užil trochu snazší zápas, když jste porazil držitele divoké karty Lucase Poullaina 6:4, 6:0. Nicméně i když jste nadělil soupeři kanára, spousta gemů se hrála přes shodu…
V tomhle utkání jsem hrál hodně slušně. Hrál jsem nejvíc bez chyb a všechny důležité míče, které v duelu byly, jsem zvládl. Cítil jsem, že jsem o dost lepší, ale spoustu gemů jsem vyhrál až po boji.

Ve finále jste porazil o rok mladšího Arthura Feryho, který postoupil z kvalifikace.
Finále jsem zvládl absolutně super. Soupeř hrál výborně už v Orléans. Měl v nohách hodně vyhraných zápasů a neměl co ztratit. Fery má velký potenciál. Dobře servíruje, hraje útočně, dobře se hýbe a je šikovný na síti. Nečeká na chybu. Když ještě získá zkušenosti, je otázkou času, kdy se bude drát nahoru. Taky je samozřejmě důležité, jak na sobě bude dál pracovat.

Aktuálně opouštíte Francii a míříte do Bratislavy, kde byste měl hrát už třetí týden v řadě. Zbývají vám ještě nějaké síly, nebo zvažujete, že se na poslední chvíli z turnaje odhlásíte?
Zrovna jsem na cestě do Bratislavy. Budu to řešit a nejspíš se z turnaje odhlásím, protože na mě skočila nějaká rýma a potřebuju trochu pošetřit síly. (Tomáš Macháč se nakonec z turnaje skutečně odhlásil – pozn. red.) Kromě nachlazení se ale cítím dobře, nemám žádné svalové problémy.

Nestálo by za to zkusit při takovéto formě i nějaké turnaje ATP?
Mám to v plánu. Jsem přihlášený do dvou kvalifikací na turnaje ATP 500. Příští týden je tam případně ještě dvěstěpadesátka ve Švédsku.

Cesta Tomáše Macháče za titulem z Mouilleronu-le-Captif

1. kolo: TOMÁŠ MACHÁČ – Gijs Brouwer (NED, 167.) 2:6, 7:6(2), 6:2
Osmifinále: TOMÁŠ MACHÁČ – Pierre-Hugues Herbert (FRA, 396.) 6:4, 7:6(5)
Čtvrtfinále: TOMÁŠ MACHÁČ – Luca Nardi (ITA, 133.) 6:3, 6:4
Semifinále: TOMÁŠ MACHÁČ – Lucas Poullain (FRA, 282.) 6:4, 6:0
Finále: TOMÁŠ MACHÁČ – Arthur Fery (GBR, 319.) 6:3, 6:4