Překvapivá jízda pokračuje! Maďarský tenista je v Šanghaji už ve čtvrtfinále

- Michal Hladký

Fábián Marozsán prožívá v čínské Šanghaji jeden ze svých nejlepších turnajů v letošní sezoně. Rodák z Budapešti se na podniku kategorie ATP Masters 1000 probojoval už do čtvrtfinále, když dokázal vyřadit například Alexe de Minaura či Caspera Ruuda. Výsledek je to překvapivý, vždyť 91. tenista světového žebříčku před dvěma týdny vypadl už v úvodním kole kvalifikace o poznání hůře obsazeného Astana Open.

Fábián Marozsán je tenista, který přes rok objíždí spíše challengery. A to úspěšně, vždyť letos triumfoval v italské Perugii a turecké Antalyi. Zatím mu však chybí konzistence, jeho výkony jsou jako na houpačce.

Ale když se mu vše sejde, stojí to za to. Jako například na květnové tisícovce v Římě, kde z kvalifikace dokráčel až do osmifinále, přičemž vyřadil nejen Jiřího Lehečku, ale také hvězdného Carlose Alcaraze. Pro španělského mladíka se jedná o jediný turnaj v letošní sezoně, kde jeho účast skončila už ve 3. kole.

Marozsán prožívá průlomovou sezonu, přesně před rokem se nacházel až na chvostu druhé stovky světového žebříčku. V příštím vydání rankingu dvouhry se posune minimálně do sedmé desítky, což ale nemusí být všechno.

Maďar totiž předvádí na Rolex Šanghaj Masters fantastické výkony. Ve dvou setech porazil Arthura Rinderknecha (68.), Alexe de Minaura (11.) a Dušana Lajoviče (55.). Největší bitvu pak svedl v osmifinále, kde jeho utkání proti světové devítce Casperu Ruudovi musela rozhodnout až třetí sada.

V ní si oba tenisté dlouho drželi servis. Až do stavu 4:4, kdy Marozsán přes shodu brejkl norského soupeře a souboj dopodával. Nakonec se tedy po výsledku 7:6(3), 3:6 a 6:4 radovala z postupu maďarská kometa.

„Jsem šťastný, že jsem si mohl zahrát proti Casperovi. Je to tenista, který může vyhrát takřka každý turnaj. Že budu hrát čtvrtfinále Masters? Určitě nejlepší výsledek kariéry,“ těšilo čtyřiadvacetiletého hráče z Budapešti.

Ten se o postup do semifinále utká s Polákem Hubertem Hurkaczem, jenž si v předchozí rundě poradil po setech 7:6(6), 4:6, 7:6(4) s domácím Č’-čenem Čangem.