Kapitán Pála nominoval na BJK Cup. Do Sevilly vyrazí s pěti hráčkami

- Jan Vojkůvka

Kapitán Petr Pála oznámil v pondělí odpoledne sestavu českého BJKC týmu, který absolvuje finálový turnaj ve španělské Seville, kde se bude hrát od 7. listopadu. Do Španělska s kapitánem vyrazí Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková a Linda Nosková.

„Když se podíváme žebříčkově, tak o moc silnější sestavu složit nešlo,“ uvedl kapitán ve vyjádření pro česká média. „Jsem rád, že holky, které mají tak nabitý program, chtějí na závěr sezony zase reprezentovat. Hodně si toho vážím.“

Drobnou komplikací by mohla být účast hned čtyř reprezentantek (Vondroušové, Muchové, Siniakové a Krejčíkové) na Turnaji mistryň, který se bude hrát v mexickém Cancúnu od 29. října do 5. listopadu. Pokud by české hráčky byly úspěšné a prodraly se skrz základní skupiny, měly by málo času na přelet do Španělska a aklimatizaci v Seville.

„S přesunem do Sevilly to pro ně bude hodně složité,“ uvědomuje si Pála, který je ale rád, že se tolik českých tenistek kvalifikovalo na WTA Finals. „Když to bude mít vliv na naše utkání, tak to je spíš na zamyšlení pro někoho jiného,“ okomentoval kontroverzní podobu tenisového kalendáře.

Kapitán Pála se kvůli Cancúnu vypraví do Sevilly pouze s Lindou Noskovou, se kterou bude čekat na přílet dalších reprezentantek. „Linda bude mít pravděpodobně sama k dispozici na dva dny dva kurty,“ smál se Pála.

„Musí ale být připravená,“ zvážněl. „Když někdo z nich bude postupovat, tak vzhledem k přeletu a časovému posunu je velká šance, že bude muset nastoupit k prvnímu zápasu,“ poodhalil scénář, pokud by české tenistky postoupily do závěrečných fází Turnaje mistryň.

Češky budou hrát v základní skupině BJK Cupu zápasy 7. a 10. listopadu. Napřed narazí na Švýcarky, načež vyzvou Američanky. „Švýcarky jsou obhájkyně titulu, které nás dvakrát porazily. U Američanek je skoro jedno, jaká bude nominace, protože mají obrovský výběr,“ nechtěl predikovat možnou sílu soupeřek.

Letošní ročník Billie Jean King Cupu zahájily české tenistky vítězstvím 3:1 v kvalifikaci nad Ukrajinou. Loni ve skotském Glasgow úspěšně prošly základní skupinou, když si poradily s Polskem a Spojenými státy. V semifinále byly nad jejich síly Švýcarky.