Bouzková slaví svůj největší titul, se španělskou parťačkou ovládly tisícovku v Pekingu

- Petr Sumbal

Marie Bouzková bude z Pekingu odjíždět s nejcennější trofejí své kariéry! Spolu se svou španělskou parťačkou Sarou Sorribesovou Tormovou ovládly turnaj kategorie WTA 1000, když ve finále porazily tchajwansko-mexické duo Chao-čching Čchan, Giuliana Olmosová po setech 3:6, 6:0, 10:4. Na první prohranou sadu odpověděly Češka se Španělkou kanárem a zisk titulu následně stvrdily výhrou v supertiebreaku.

Finálový zápas by se dal rozdělit na dvě pomyslné poloviny. V té první měly navrch Čchan s Olmosovou, které díky dvěma brejkům získaly na svou stranu úvodní set.

Druhá polovina zápasu ale jednoznačně patřila sehrané dvojici Bouzková, Sorribesová Tormová. Češka se Španělkou vtrhly do druhé sady s velkou vervou, první dva gemy vyhrály čistou hrou. Ve spanilé jízdě pokračovaly i dál a nakonec z toho byl uštědřený kanár.

Zápas tak vyvrcholil supertiebreakem do deseti bodů. I v něm i přes prvotní ztrátu 0:2 nakonec dominovaly Bouzková se Sorribesovou Tormovou, které odskočily do vedení 5:2 se dvěma minibrejky v zádech a nakonec vyhrály zkrácenou hru poměrem 10:4, když proměnily hned první mečbol.

Pro Bouzkovou se jedná o čtvrtý titul ve čtyřhře z turnajů WTA, kromě Pekingu se radovala ještě v Birminghamu a v Praze (oba 2021) a v Instanbulu (2022). V Turecku slavila právě po boku své „pekingské“ parťačky Sorribesové Tormové.

V deblovém rankingu se česká tenistka posune o devatenáct míst na 27. pozici, tedy pouhé tři příčky za své kariérní maximum.

Příští týden se Bouzková zúčastní turnaje v korejském Soulu, kde bude ve dvouhře čtvrtá nasazená a v prvním kole vyzve Američanku Kaylu Dayovou (90.). Přihlášená je také do čtyřhry, tentokrát však spojí síly s Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou.

China Open, Peking (ženy, CHN, 8 127 389 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Čchan (CHN), Olmosová (MEX) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 6:3, 0:6, 4:10