Unavený Zverev selhal v Šanghaji. Napěchovaným programem si pomáhá k ATP Finals

- Jan Vojkůvka

Německý tenista Alexander Zverev nahání turnaje, kde může. Na Masters v Šanghaji startoval už na své 23. akci (nepočítaje exhibice a Davis Cup) v této sezoně a absolvoval svůj třetí turnaj ve třech týdnech. Nabitý program, kterým si chce zajistit účast na Turnaji mistrů, si na něm ovšem v Číně vybral svou daň.

Šestadvacetiletý Zverev neměl dobrý vstup do sezony a s výjimkou semifinále v Dubaji se prvními měsíci spíš protrápil. Od začátku antukové části sezony jeho forma ovšem začala růst. Po semifinále v Ženevě vybojoval semifinále rovněž na Roland Garros. V červenci pak přišel první titul v německém Hamburku a po přesunu na betony řádil dál.

Na Masters v Cincinnati znovu prošel mezi čtyřku nejlepších, na US Open pak do čtvrtfinále a pomalu začínal pronikat mezi osm nejlepších tenistů v rámci sezony 2023.

Aby svůj průnik mezi elitu potvrdil a získal nějaký bodový polštář pro účast na Turnaji mistrů, rozhodl se k náročnému čínskému programu. Zprvu mu čínská mise vycházela na jedničku – vyhrál titul v Čcheng-tu a v Pekingu došel do semifinále, kde ho zastavil Daniil Medveděv.

Jenže po přesunu do Šanghaje úsměv z jeho tváře zmizel. Po volném losu v úvodním kole narazil ve druhé rundě na Romana Safjullina, proti kterému se ale v pátek vůbec nechytal. Favorizovaný Němec prohrál hladce 3:6, 1:6.

Tato porážka na předposledním velkém turnaji sezony, kde se může získat výrazná porce bodů do žebříčku ATP, trochu zkomplikovala Zverevovi situaci. Zatím se sice nachází na sedmém místě žebříčku Race s výrazným náskokem na Holgera Runeho, Taylora Fritze i Caspera Ruuda, ale jistotu postupu do Turína ještě zdaleka nemá.

Byť Zvereva dohnala v Šanghaji únava, zvolnit rozhodně nehodlá. Od 16. října má naplánovaný další trojboj v Tokiu, Basileji a na Masters v Paříži. Na těchto turnajích chce získat definitivní jistotu účasti v Turíně, kde by si dvojnásobný vítěz ATP Finals chtěl zahrát svůj šestý Turnaj mistrů v kariéře.