Historická porážka v Šanghaji! Světová pětka uhrála na úvod jen dva gemy

- Michal Hladký

Holger Rune se nadále trápí. Dánský tenista, jenž od července letošního roku vyhrál jediný zápas, schytal debakl na tisícovce v Šanghaji. Tentokrát jeho cestu turnajem zatarasil Američan Brandon Nakashima, jenž v prvním kole čínského podniku soupeře deklasoval výsledkem 6:0, 6:2 a poprvé v kariéře udolal hráče z Top 10 žebříčku ATP.

Bez vidiny účasti na Turnaji mistrů by Holger Rune letošní sezonu pravděpodobně dávno odpískal. Od antukové části kalendáře se trápí s bolestí zad, kvůli které vynechal i nedávný Laver Cup. Jenže zlepšení nepřichází, naopak trápení světové pětky se prohlubuje a šance na zisk letenky do Turína se pomalu zmenšuje.

Rodák z Gentofte v posledních deseti zápasech zvítězil jen jednou. Jeho aktuální porážka je obzvlášť zdrcující, ve 2. kole tisícovky v Šanghaji nestačil na Američana Brandona Nakashimu, až 122. tenistu světového žebříčku. V historii ATP Tour ještě nikdy tenista z top 5 neschytal takový výprask od hráče mimo nejlepší stovku.

Nelichotivý výsledek. Rune uhrál jen dva gemy, soupeři podlehl po setech 0:6, 2:6. Nakashima si tak připsal doposud nejcennější vítězství kariéry, hráče z nejlepší desítky rankingu ATP ještě nikdy neporazil.

První set byl zcela v režii dvaadvacetiletého Američana. Na svém servisu ztratil pouze tři výměny, brejkbolů si pak vypracoval osm. Hotovo bylo za necelou půlhodinu.

Ze začátku druhého dějství to vypadalo, že by mohla světová pětka ještě utkání minimálně zdramatizovat. Rune ve druhé hře vybojoval brejkbol, avšak ten nedokázal využít. Na víc se už v zápase nezmohl a Nakashima mohl slavit premiérový postup do 3. kola turnaje kategorie ATP Tour Masters 1000.

V něm narazí na vítěze duelu mezi Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym (31.) a domácím Č’-čenem Čangem (60.).