Juniorský Turnaj mistryň: V Číně budou hrát hned dvě Češky!

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní tenisové centrum Sichuan v čínském Čcheng-tu bude už za dva týdny hostit juniorský Turnaj mistrů a mistryň. Vyvrcholení sezony tenistů do 18 let se zúčastní také dvě Češky – do Čcheng-tu se kvalifikovaly členky TK Sparta Praha Tereza Valentová a Laura Samsonová.

Šestnáctileté Valentové náleží v kombinovaném juniorském rankingu sedmá příčka a finále sezony si zahraje poprvé v kariéře. K průniku mezi nejlepších juniorek jí dopomohl nejen domácí titul na turnaji kategorie J300 na pražských Spojích, ale zejména finále US Open a čtvrtfinále Australian Open.

Valentová, která v této sezoně startovala i na některých turnajích profesionálek a zapsala semifinále v Říčanech či čtvrtfinále v Olomouci, přitom nebude jedinou Češkou, která se v Číně pokusí bojovat o prestižní trofej.

Doplní ji také teprve patnáctiletá sparťanka Laura Samsonová. Té náleží v juniorském rankingu aktuálně 11. místo a v průběhu září figurovala na desáté pozici.

Samsonová letos řádila zejména ve čtyřhře a domů si přivezla i titul z Wimbledonu, kde triumfovala spolu s Alenou Kovačkovou. Se stejnou hráčkou pak vyhrála třístovku v Praze a pětistovku v Káhiře. Po boku Nikoly Daubnerové pak vyhrála ještě turnaj J300 v Beaulieu-sur-Mer.

K účasti v Čcheng-tu Samsonové také výrazně pomohl postup do semifinále dvouhry na US Open či semifinále na velkém turnaji J500 v Offenbachu.

Mezi dívkami na čínském turnaji nebudou scházet ani juniorská světová jednička Alina Kornějevová, dvojka Clervie Ngounoueová či trojka Renáta Jamrichová ze Slovenska. Dalšími účastnicemi jsou pětka žebříčku Sara Saitová, šestka Sajaka Išiová a devítka Ena Koikeová.

V chlapeckém turnaji se naopak nepředstaví světová jednička Joao Fonseca z Brazílie. Nejvýše postaveným hráčem žebříčku v Čcheng-tu bude dvojka Rodrigo Pacheco z Mexika. Dále budou startovat trojka Jaroslav Děmin, sedmička Ji Čou, osmička Ilijan Radulov, devítka Darwin Blanch, jedenáctka Federico Cina, dvanáctka Arthur Gea a čtrnáctka Branko Djurič.