Reakce na kritiku hráčů a fanoušků. Australian Open bude o den delší

- Filip Lefenda

Netradičně již v neděli započne příští ročník Australian Open. Organizátoři grandslamu v Melbourne přecházejí poprvé v historii konání turnaje na patnáctidenní formát, podobně jako je tomu třeba už od roku 2006 u pařížského Roland Garros.

„Rozhodli jsme se tak na základě vyhodnocení zpětné vazby od hráčů a fanoušků. Jsme rádi, že můžeme nabídnout řešení, které minimalizuje tlak na pozdní noční dohrávky, a poskytne tak spravedlivé rozložení zápasů na hlavních kurtech,“ vysvětlil turnajový ředitel Craig Tiley.

„Den navíc bude přínosný jak pro samotné tenisty, tak i návštěvníky. První kolo se bude hrát tři dny místo dvou, což fanouškům poskytne další den skvělého tenisu, dobrého jídla a zábavy,“ pokračuje Tiley v prohlášení na webu Australian Open.

„Náš tým každý rok tvrdě pracuje na tom, aby fanouškům přinesl událost, která bude v něčem nová a vzrušující. Tento krok je další příležitostí k růstu akce, která je každoročně v lednu největší sportovní událostí na světě,“ dodal.

Změnu ocení v prvé řadě i samotní aktéři turnaje. V poslední době totiž čím dál více sílila kritika ohledně pozdního dohrávání zápasů. Například Andy Murray ukončil letošní duel druhého kola s domácím Thanasim Kokkinakisem až ve čtyři hodiny ráno. A téma ostatně rezonovalo i v minulých dnech, kdy na jakousi neférovost v plánování zápasů v čínském Pekingu upozornili třeba Alexander Zverev či Petra Kvitová.

„Opravdu není ideální dohrát v jednu hodinu ráno a druhý den být v rozpisu hned od 17:30, a to za situace, kdy ještě nebyly na China Open dohrány všechny zápasy prvního kola. Vždy jsem k tomuto sportu přistupovala s obrovským respektem a zřídkakdy na něco upozorňovala, ale tentokrát už cítím silnou potřebu říci, že musela existovat i spravedlivější možnost. Prosím WTA, aby k hráčkám přistupovala lépe,“ vyzvala dvojnásobná wimbledonská šampionka během pondělí na svých sociálních sítích.

Úvodní grandslam nadcházející tenisové sezony odstartuje v Melbourne Parku 14. ledna. Ženská vítězka bude známa 27. ledna, mužský šampion pak o den později.