Challenger v Orléans? Připadal jsem si jako na turnaji ATP, hlásí šampion Macháč

- David Schlegel

Tomáš Macháč potvrdil výbornou formu z posledních týdnů. Ve francouzském Orléans, stotisícovém městě na břehu řeky Loiry, porazil hned pět soupeřů, kteří jsou na světovém žebříčku výše než on, a připsal si svůj pátý titul z challengerů. Po triumfu se vrátí do první stovky na světě. „Od začátku turnaje jsem hrál hodně slušně a navíc to bylo proti skvělým tenistům. Kdybych takhle dobře nehrál, tak bych ten turnaj určitě neovládl, protože challenger v Orléans byl velmi dobře obsazený,“ uvedl v rozhovoru pro Tenisový svět dvaadvacetiletý Tomáš Macháč.

V prvním kole vás čekal Američan s francouzskými kořeny Maxime Cressy. Jde o vysokého hráče, který má vynikající servis a vyznává útočnou hru servis–volej. Na první kolo to byl hodně těžký los, že?
Cressy je svým stylem hry hodně jedinečný. Na kurt jsem nastupoval s tím, že to s ním mám 0:2 na zápasy a že se musím poučit ze svých minulých chyb. Jednou jsem s ním prohrál 6:7 ve třetím setu na koberci a podruhé loni v Austrálii na grandslamu ve druhém kole, kdy jsem měl v nohou už hodně zápasů. Ty duely byly odlišné od toho, co mě čekalo nyní. Cressy vyhrál minulý týden turnaj v Rennes, což mě jen utvrdilo, že jsem musel hrát velice dobře. Nastartovalo mě to do dalších utkání.

Všichni soupeři, které jste na turnaji porazil, byli na žebříčku výše než vy. Po výhře nad Lestiennem vám ve čtvrtfinále neprodal svou kůži lacino domácí Benjamin Bonzi. V prvním setu jste otočil z 1:3 na 5:3, pak jste však prohrál dvanáct výměn v řadě a za stavu 5:6 čelil třem setbolům. Maratonský gem přes sedm shod jste ale nakonec vydřel a poměrem 7:5 jste pro sebe získal tiebreak…
Turnaj měl mimořádně kvalitní obsazení a během zápasů jsem nepřemýšlel, jak jsou ti kluci dobří. Vždycky jsem se koncentroval na další míč a hledal cestu, jak ho vyhrát. A když jsem pak vyhrál poslední míč, dostavil se výborný pocit, že já jsem ten vítěz. V tiebreaku jsem cítil, že jsem lepší, ale Bonzi výborně servíroval. Když jsem se dostal do výměny, což byl na returnu můj hlavní cíl, připadal jsem si klidnější než soupeř. A to se pak ukázalo na konci, když Bonzi zkazil důležitý míč a já byl klidně připraven ve výměně dál pokračovat.

Velmi těžkého soupeře jste měl i v semifinále. Richardu Gasquetovi je sice už sedmatřicet, ale na žebříčku je pořád vysoko a měl vám z předloňského Davis Cupu co oplácet. Výkon, který jste předvedl, snesl nejpřísnější měřítka…
Šel jsem do zápasu s tím, že aktuálně hraji jeden z nejlepších tenisů v kariéře a tomu jsem uzpůsobil svou taktiku. Každopádně když hrajete proti někomu, kdo byl v první světové desítce, je velice zkušený a pořád 65. na světě, musíte jít do zápasu s respektem. Gasquet je skvělý tenista, ale v ten den jsem cítil, že jsem na kurtu lepší já. Ve druhém setu jsem ho pak dvakrát brejkl a utkání dopodával.

Ve finále jste po boji porazil jednadvacetiletého Jacka Drapera, který byl už 38. na světě a teď se vrací po zranění. Byl to pro vás nejtěžší mač na turnaji?
Myslím si, že ano. Draper předváděl od začátku turnaje velice kvalitní výkony. Vyhrál všechny sety a ani jednou se nedostal do tiebreaku. Porazil také velice dobré hráče. Šel jsem do finále s tím, že to bude velice těžké a že to bude padesát na padesát. Oba jsme předvedli v prvním setu velmi dobrý tenis a bylo to o pár míčích. Ve třetím setu pak rozhodlo to, kdo si jde pro vítězství víc a je odvážnější. Oba jsme toho na konci měli i přes náš slušný fyzický fond plné zuby. Vydali jsme se ze všech sil a jsem moc rád, že jsem to zvládl já.

Do Orléans jste přijel z Valencie, kde jste s českým daviscupovým týmem uspěli a postoupili ze skupiny do čtvrtfinále. Pomohl vám tento týden vyladit formu, kterou jste ve Francii prodal?
Na Davis Cup jsem dorazil z challengeru ve francouzském Cassis, kde jsem postoupil do finále, takže jsem už formu cítil trochu dříve. Přijel jsem tam s odehranými zápasy v zádech a na Davis Cupu jsem hrál taky hodně slušně. Formu jsem si z Valencie odvezl s sebou do Francie a jsem rád, že jsem svou výkonnost zúročil a dovedl to teď až do vítězného konce.

Jak se vám v Orléans líbilo? Vyhovovaly vám tamní podmínky?
Orléans jsem si prošel první den. Zrovna se konal nějaký festival a zašli jsme tam na dobrou večeři. Pak už jsem čas neměl. Hrálo se hodně pozdě a po zápasech jsem se soustředil na regeneraci. Turnaj byl ale absolutně skvělý. Připadal jsem si, jako bych byl na akci kategorie ATP 250.

Vzal vám turnaj hodně sil?
Jsem fit, fyzicky se cítím velmi dobře. Jsem zrovna na cestě na další turnaj (na challenger ve francouzském Mouilleron-Le-Captif, pozn. red.).

Jaké turnaje vás poté čekají?
Nějaký plán turnajů mám, ale nejvíc záleží na tom, jak se to bude vyvíjet po herní stránce a jak se budu cítit. Podle toho budu plán upravovat. Soustředím se teď na další turnaj a pak se uvidí.

Na světovém žebříčku byste se měl posunout na 96. místo na světě, což je nejvýše ve vaší kariéře. Jak je pro vás důležité, že jste se po zranění znovu dokázal vrátit do elitní stovky?
Jsem za to strašně moc rád. Umístění na žebříčku je vždycky takový bonus, ale nedělá mi to největší radost. Spíš mi dělá radost skutečnost, že jsem teď dokázal vyhrát tenhle turnaj a porazil jsem na něm skvělé soupeře.