Senzace na Masters! Palán vyřadil bývalého 31. hráče světa

- Radek Štohl

Dominik Palán (293.) má na dosah první hlavní soutěž turnaje kategorie ATP. Třiadvacetiletý český tenista v úvodním kole kvalifikace Masters v Šanghaji šokoval bývalého 31. hráče žebříčku Lloyda Harrise (149.), kterého vyřadil po sadách 3:6, 6:3, 7:6(4). Palána po více než dvouhodinovém zápase v úterý čeká finále kvalifikace proti Kazachovi Beibitovi Žukajevovi (302.).

Palán dosud mezi dospělými slavil tři trofeje, všechny v kategorii ITF. V sezoně 2021 se začal objevovat na challengerech, kde letos v březnu v indickém Pune došel z kvalifikace až do semifinále, když mimo jiné vyřadil krajana Dalibora Svrčinu nebo Sumita Nagala.

Teprve před necelými dvěma týdny premiérově v kariéře naskočil do kvalifikace turnaje kategorie ATP, na podnicích v Ču-chaji a později ani v Astaně se nekvalifikoval. Na třetí pokus se o tento průnik snaží na prestižním Masters v Šanghaji.

Podle papírových předpokladů to pro třiadvacetiletého Čecha měla být konečná hned na úvod. Los mu do cesty přisoudil bývalého 31. singlistu světa Lloyda Harrise, který v letošním ročníku došel do semifinále turnaje ATP na Mallorce. Před dvěma lety dokonce hrál čtvrtfinále US Open!

Palán neměl v prvním setu moc šancí –⁠ na returnu získal jen dva fiftýny, ve čtvrtém gemu navíc přišel o servis, za pouhých 30 minut tak Harris získal sadu v poměru 6:3.

Český tenista to nezabalil, ve čtvrtém gemu druhé sady získal první brejk. Ten potvrdil, ačkoliv v dlouhé páté hře čelil dvěma hrozbám soupeře. Za stavu 5:3 dovolil favoritovi třetí brejkbol v setu, který odvrátil, po třetím využitém setbolu srovnal na 1:1 na sety.

Závěrečná sada byla především o servisech. Když Palán za stavu 3:4 zažehnal dvě šance protihráče na returnu, tak nakonec rozhodl až tiebreak. Vítěz tří turnajů kategorie ITF vedl 3:0, později 6:2. Harris dokázal jen korigovat, Dominik Palán tak senzačně postoupil do finále kvalifikace!

O hlavní soutěž zabojuje v úterý od 9:30 hodin. V případě postupu by například mohl narazit na Mártona Fucsovicse (57.).