Paulson vyhrál třetí letošní pětadvacítku! Poradil si s nasazenou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Andrew Paulson má za sebou dramatický dvouapůlhodinový souboj s nasazenou jedničkou Valentinem Vacherotem na turnaji ITF v srbském Zlatiboru. Český tenista v utkání nakonec byl úspěšnější hráčem, přestože ztratil ve druhé sadě vedení. Zápas totiž strhl na svou stranu poměrem 6:3, 5:7, 6:3 a vybojoval už třetí letošní titul na turnaji kategorie M25.

Jednadvacetiletý Paulson v této sezoně vyhrál už pětadvacítky v Lodži a Kasselu, díky čemuž figuruje momentálně na svém kariérním maximu na 332. místě světového žebříčku. Toto maximum by pak měl za dva týdny ještě vylepšit, připočtou se mu totiž body za třetí titul v této sezoně.

Český tenista procházel v srbském Zlatiboru hlavní soutěží jako nůž máslem. V prvních čtyřech zápasech neztratil ani set a vysloužil si možnost vyzvat v nedělním finále prvního nasazeného Valentina Vacherota z Monaka, jenž už během kariéry figuroval i ve třetí stovce světa.

Finálový zápas nakonec přinesl větší drama, než se původně předpokládalo. Rozjetý Paulson totiž vyhrál první set se dvěma brejky a dal najevo, že o žádnou velkou tahanici zájem nemá. Ve druhé sadě však neudržel vedení 2:0 a naopak se trochu protrápil koncovkou, když ve dvanáctém gemu přišel o podání čistou hrou.

Rozhodnout tak musel až třetí set, v němž měl monacký tenista hned čtyři brejkboly. Paulson se ale tentokrát mohl o své podání opřít, další brejk soupeři nepovolil a sám se prosadil na returnu v osmém gemu. Zápas posléze dopodával.

Paulson rozšířil ve Zlatiboru svou sbírku singlových titulů na okruhu ITF už na sedm. Poprvé se z triumfu radovat už v roce 2019 na patnáctce v Liberci. V roce 2021 vyhrál v Ostravě a loni v Mostě a Prostějově. Letos oproti tomu prozatím triumfuje pouze na zahraničních turnajích.