Prochází si krizí? Šwiateková po US Open selhala i v Tokiu

- Jan Vojkůvka

Světová dvojka Iga Šwiateková rozhodně neprožívá ideální období. Výrazný pokles formy potvrdila i na turnaji WTA v Tokiu, kde prohrála s devatenáctou hráčkou žebříčku Veronikou Kuděrmetovovou 2:6, 6:2 a 4:6. Obdobnou herní krizí si naposledy prošla v létě minulého roku, kdy mezi tituly na Roland Garros a US Open posbírala hodně nečekané porážky na čtyřech po sobě jdoucích turnajích.

Dvaadvacetiletá Šwiateková se trápila už během léta. Po titulu na French Open předčasně odstoupila před semifinále v Bad Homburgu, načež ve Wimbledonu prohrála čtvrtfinále s Elinou Svitolinovou. Tyto neúspěchy alespoň drobně napravila na domácím turnaji ve Varšavě, který si podmanila bez ztráty setu, ale s dalšími výsledky už zase spokojená být nemohla.

V Montréalu a Cincinnati to sice ještě žádná tragédie nebyla, když se Šwiateková probojovala na obou turnajích do semifinále, ale pak přišlo selhání na US Open, kde obhajovala loňský titul. Padla už v osmifinále s Jelenou Ostapenkovou a naordinovala si třítýdenní pauzu od turnajů. Na kurty se vrátila až tento týden v japonském Tokiu, kde ovšem přišlo další velké zklamání.

Už v osmifinále se Polka nečekaně natrápila na výhru nad domácí Mai Hontamaovou, kterou porazila 6:4, 7:5. Ve čtvrtfinále pak její pouť turnajem senzačně skončila na raketě Veroniky Kuděrmetovové, kterou přitom letos už dvakrát zničila. V Dauhá ji porazila 6:0, 6:1 a v Madridu dvakrát 6:1.

V Japonsku se ale potvrdilo, že se Šwiateková nenachází ve vůbec dobré formě. Servis si prohrála třikrát a ani zlepšený výkon ve druhém setu jí ke zvratu nepomohl. V rozhodující sadě totiž ztratila podání už ve třetím gemu a aniž by se dostala k jedinému brejkbolu, musela sledovat, jak jí utkání protéká mezi prsty.

Kuděrmetovová, která až do pátečního utkání prohrála se Šwiatekovou čtyřikrát za sebou a v posledních duelech byla ráda, že uhrála alespoň nějaký gem, totiž dokonale využila toho, že Polka hrála podprůměrný tenis. O tom svědčí hned 50 nevynucených chyb Šwiatekové. A jen to dokládá, v jaké krizi se tato hráčka nachází.

„Snažila jsem se prostě věřit, že ji dokážu porazit. Dnes se to povedlo a jsem šťastná, že jsem aspoň jeden zápas vyhrála,“ říkala Kuděrmetovová po utkání. Na to, že se Šwiateková ze zápasu doslova vyházela, se už historie ptát nebude.

Rodačka z Varšavy se nyní pokusí svou smůlu zlomit v čínském Pekingu, kde by ráda alespoň trochu snížila ztrátu na světovou jedničku Arynu Sabalenkovou. Pokud ale bude hrát jako v Tokiu, nějaký slušný výsledek se od ní očekávat nedá.