První turnaj po Davis Cupu zahájil výhrou. Lehečka za hodinu a půl prošel do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka vstoupil do halového podniku ATP 250 v kazachstánské Astaně očekávaným osmifinálovým vítězstvím. Běloruského kvalifikanta Jegora Gerasimova přehrál za necelou hodinu a půl poměrem 6:2 a 7:6(3).

Rodák z Mladé Boleslavi, jenž je na turnaji čtvrtým nejvýše nasazeným účastníkem, a měl tak v úvodním kole volný los, neztratil v prvním setu na podání ani jeden fiftýn. Druhá sada už byla podstatně vyrovnanější.

Lehečka v ní šel po brejku do vedení 4:3, svůj úspěch na příjmu ale na servisu nepotvrdil a za stavu 5:6 a 15:40 musel dokonce odvracet dva setboly. Nakonec ale gem otočil a v tiebreaku již nedal soupeři ze sedmé stovky žebříčku šanci.

Jednadvacetiletý český tenista se v Astaně vrátil na turnajový okruh po více než měsíci, když naposledy prohrál hned v prvním kole US Open s Aslanem Karacevem. Nečekaná porážka přišla záhy po Lehečkově premiérovém postupu do finále na nejvyšším okruhu. Ve Winston-Salemu však nakonec na turnajovou trofej nedosáhl, když prohrál se Sebastianem Baezem.

Lehečka po vyřazení na US Open odehrál daviscupovou základní skupinu ve španělské Valencii, kde vyhrál tři zápasy bez ztráty setu a dopomohl výběru kapitána Jaroslava Navrátila k prvnímu místu a postupu do čtvrtfinále, v němž v listopadu Češi vyzvou Australany.

V dalším kole narazí Lehečka buď na Rusa Ševčenka, nebo Srba Medjedoviče.