Nečekaná porážka s devatenáctiletou outsiderkou. Kvitové se Cancún vzdálil

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová v boji o účast na letošním Turnaji mistryň zapsala nečekanou ztrátu. Ve čtvrtfinále turnaje v čínském Ning-pu prohrála s devatenáctiletou Dianou Šnajderovou, až 85. hráčkou světového žebříčku, 1:6, 6:4, 3:6. Tato porážka výrazně snížila šance Kvitové na kvalifikování se na WTA Finals.

Kvitová v závěru sezony s turnaji šetří. Kromě akce v Ning-pu je přihlášena už pouze na tisícovku v Pekingu. V podstatě to znamená, že pokud se chtěla dostat na finálový turnaj sezony v mexickém Cancúnu, potřebovala v ideálním případě obě akce vyhrát.

Tento úkol ovšem v Ning-pu nesplnila, překvapivě totiž skončila už ve čtvrtfinále na raketě Šnajderové. A pokud nezíská divokou kartu na některý z dalších turnajů, které budou následovat po akci v Pekingu, na Turnaj mistryň se s největší pravděpodobností nepodívá.

I kdyby totiž Kvitová v Pekingu zvítězila a získala 1000 bodů do žebříčku, měla by na kontě 3650 bodů. V tu chvíli by musela doufat, že Uns Džábirová a Maria Sakkariová v závěru sezony selžou a v podstatě už žádný slušný výsledek neuhrajou.

Tunisko-řecký tandem je přitom po pekingském turnaji ještě přihlášen na pětistovku v Čeng-čou. Obě navíc pokračují ve své pouti na turnajích i tento týden, když Džábirová je v Ning-pu v semifinále a Sakkariová v Tokiu ve čtvrtfinále.

Jelikož Džábirová má v žebříčku Race na osmém místě aktuálně 3425 bodů, znamená to pro Kvitovou s jejími 2650 body, že o účast v Cancúnu může už usilovat pouze v případě, že vyhraje v Pekingu. Postup do finále by v tuto chvíli už nestačil. A i kdyby si Peking skutečně podmanila, musela by doufat, že Džábirová ve zbytku sezony neposbírá 226 bodů.

Stále více to tedy vypadá, že si třiatřicetiletá Kvitová zahraje na WTA Elite Trophy v Ču-chaji, pokud projeví zájem na tomto finále sezony hráček od 9. místa žebříčku startovat.