Vítěz deseti letošních turnajů má problém. Byl provizorně suspendován

- Jan Vojkůvka

Měl životní formu, vyhrál hned deset titulů a ve světovém žebříčku vystoupal až do druhé stovky světa. Teď se ale Dragos Nicolae Madaras musí o svou kariéru strachovat. ITIA jej provizorně suspendovala na základě článku F.3.b.i.1. Tenisového antikorupčního programu (TACP), což znamená, že daná osoba nevyhověla požadavkům tohoto programu. Další informace prozatím zveřejněny nebyly.

Ještě nikdy se Madarasovi tolik nedařilo. Až do začátku této sezony vyhrál na turnajích ITF devět titulů. Letos však šestadvacetiletý Švéd s rumunskými kořeny na nejnižším profesionálním okruhu začal doslova řádit.

Získal hned deset trofejí, drtivou většinu z nich na antuce v turecké Antalyi. Třikrát se pak radoval na turnajích kategorie ITF M25. Jeho skvělé výkony, ve spojení s postupem do semifinále na květnovém challengeru ve Skopje, mu vynesly posun na kariérní maximum v podobě 191. místa světa.

O tom, jestli jeho úspěchy byly ryze sportovní, a tedy čisté, se však nyní dá trochu pochybovat. Finalista čtrnácti letošních turnajů ITF sice nedopoval, ale dostal se do problémů s pravidly TACP.

Jelikož prozatím nebyly zveřejněny detailní informace, pod pojmem „nevyhověl požadavkům“ se může skrývat spousta věcí. Mohl se sám dopustit prohřešku v podobě toho, že se nechal zaplést do sázení na své zápasy, mohl vyvíjet nátlak a získávat výhody z toho plynoucí v podobě vítězství, či mohl o sázení a úplatcích vědět a nenahlásit to. Nenahlášení korupčního jednání je rovněž proti zásadám antikorupčního programu.

Byť Mezinárodní agentura pro integritu tenisu (ITIA) zveřejnila strohé informace o provizorní suspendaci Madarase až ve středu, v platnosti je tato suspendace už od 17. srpna. Což je také důvodem, proč se nepředstavil v kvalifikaci US Open a na turnajích nehraje od porážky v osmifinále challengeru v Banja Luce na začátku srpna.

Podle dostupných informací se Madaras proti suspendaci odvolal, avšak minulý týden mu bylo odvolání zamítnuto.

Pokud se prokáže, že byl svědkem korupčního jednání, či přímým aktérem, hrozí mu suspendace na několik let (výjimkou nejsou ani doživotní zákazy, podle rozsahu prohřešku) a pokuta. Životní sezona tedy má pro Dragose Nicolaeho Madarase hodně hořký konec.