Laver Cup: Děsivý začátek pro Evropu! V pátek neuhrála ani bod

- Jan Vojkůvka

Laver Cup v kanadském Vancouveru začal pro tým Evropy nejhorším možným způsobem. S výběrem zbytku světa evropští tenisté prohráli všechny čtyři páteční zápasy. Po úvodním dni v Rogers Areně tak vedou obhájci loňského titulu jednoznačně 4:0.

Björnu Borgovi se asi po skončení programu úvodního hracího dne neusínalo zrovna jednoduše. Ve čtyřech odehraných zápasech totiž jeho svěřenci nedokázali soupeřům vůbec čelit. Pouze v závěrečné čtyřhře se povedlo uhrát jeden set. Vskutku hrozivá bilance.

Ač je pravdou, že Evropa si své nejlepší singlisty pošetřila na další dva dny, kdy se bude za vítězství udělovat více bodů (v sobotu 2 body, v neděli pak 3), stejný krok učinil i na opačné straně John McEnroe. Také slavný Američan totiž do pátečních singlů poslal tři hůře postavené hráče na žebříčku, než které má k dispozici.

Páteční program v Rogers Areně otevřel souboj Francouze Arthura Filse s Američanem Benem Sheltonem. Filsovi se dařilo držet pouze v prvním setu, který dotáhl do tiebreaku. V něm dokonce vedl 4:1, ale pak prohrál šest míčků v řadě a jeho hra se rozsypala. Ve druhém dějství už Sheltonově náporu čelit nedokázal a prohrál 6:7(4), 1:6.

„Publikum mě doslova pohltilo,“ povídal dvacetiletý Shelton po vítězném debutu. „Chtěl jsem v prvním zápase udat pro tým Světa tón. Od začátku jsem se cítil pod tlakem, ale našel jsem způsob, jak se s tím vypořádat.“

Zatímco porážka v prvním zápase byla očekávaná, ve druhém se naopak počítalo s bodovým ziskem. Alejandro Davidovich Fokina ovšem nepotvrdil, že je lepším hráčem na rychlejších površích. S antukářem Franciscem Cerundolem prohrál za hodinu a 40 minut 3:6, 5:7.

„Hrát před Rogerem (Federerem), Johnem (McEnroem), nebo Björnem (Borgem), je úžasné,“ popisoval Cerundolo své dojmy z premiéry v Laver Cupu. „Abych byl upřímný, já sledoval je, ne oni mě,“ smál se.

„Snažím se od Johna naučit, co je jen možné. Doufám, že se mu moje voleje líbily,“ pokračoval Argentinec, jenž zvítězil navzdory papírovým předpokladům. „Jsem šťastný, že jsem vyhrál a získal pro svůj tým bod. Těším se na další dny a zápasy.“

Po přestávce se dění na dvorci ujali Gael Monfils a Felix Auger-Aliassime. V tomto zápase byl Monfils černým koněm, jelikož se mu v posledních týdnech velmi dařilo, zatímco Auger-Aliassime prochází velkou herní krizí. I tentokrát se ale ukázalo, jak hráči ze Severní Ameriky milují týmové soutěže.

Atmosféra, kterou tým Světa vytvořil, vyburcovala světovou čtrnáctku, která v posledních týdnech sbírala převážně porážky, k výbornému výkonu. Kanaďan neztratil ani jednou servis a Monfilse porazil 6:4, 6:3.

„Pro mě jako pro Kanaďana je skvělý pocit, že jsem tu s podporou publika, které nám fandí, vybojoval vítězství. Je to ale víc, než jen vítězství. Jde o způsob, jakým jsem ho docílil. Dobře jsem se hýbal, cítil každý úder,“ zářil Auger-Aliassime, který od Wimbledonu prohrál pět z šesti zápasů. „Říkal jsem si, jestli si dobré pocity přenesu z rozehrávky i na kurt. Je skvělé, že jsem zase po dlouhé době hrál dobře.“

V závěrečném deblu pak Američané Frances Tiafoe s Tommym Paulem porazili 6:3, 4:6, 10:6 Andreje Rubljova s Arthurem Filsem, čímž stanovili skóre lavercupového souboje na 4:0. Stalo se tak vůbec poprvé v historii, že by hráči týmu Světa vyhráli kompletní program úvodního hracího dne.

Evropa – Svět 0:4
Páteční program (1 bod za výhru)
Arthur Fils (44.) – Ben Shelton (19.) 6:7(4), 1:6
Alejandro Davidovich Fokina (25.) – Francisco Cerundolo (21.) 3:6, 5:7
Gael Monfils (142.) – Felix Auger-Aliassime (14.) 4:6, 3:6
Rubljov, Fils – Tiafoe, Paul 3:6, 6:4, 6:10