Pomoc obětem devastujících povodní a požárů. Tsitsipas věnoval potřebným krajanům 100 tisíc eur

- Jan Vojkůvka

Řecko má za sebou v posledních týdnech dvě velké katastrofy. Zemi napřed sužovaly velké požáry na severovýchodě, načež po přívalových deštích přišly ničivé záplavy, které si vyžádaly minimálně 17 obětí. Situaci doma sleduje také řecký tenista Stefanos Tsitsipas, který se rozhodl obětem darovat 100 tisíc eur (přibližně 2,5 milionu korun) a vyzval i další Řeky k obdobné pomoci.

Bouře Daniel, která se přes Řecko přehnala, byla jednou z nejničivějších v novodobé evropské historii. S ohledem na to, že Řecko už od léta sužovaly velké požáry, byly následné ničivé povodně jen vyvrcholením hrůzného roku, který Řekové prožívají.

Povodně zasáhly také obec Proastio, odkud pochází otec Stefanose Tsitsipase Apostolos. To byla pravděpodobně poslední kapka, která přinutila řeckého tenistu jednat. Obětem přírodních katastrof věnoval 100 tisíc eur a na sociálních sítích vyzval také ostatní, aby pomohli krajanům v nouzi.

„Je zničující být svědkem toho, čím naše země v poslední době prošla. Ukázali jsme pravého řeckého ducha tím, že jsme drželi spolu jako jeden a pomáhali si navzájem. Musíme i nadále dávat, co můžeme, abychom pomohli našim sousedům, našim spoluobčanům, všem postiženým požáry a povodněmi,“ uvedl Tsitsipas.

„Prosím, připojte se ke mně a sbírejte finanční prostředky, které udrží všechny v bezpečí a pomozte jim co nejdříve se vrátit do svých milovaných domovů,“ vyzval své krajany.