Nesportovní gesto Curenkové. Řím neviděl fair play chování

- Jan Vojkůvka

Debaty o tom, co je ještě v rámci sportovního chování, či fair play, a co už nikoliv, jsou staré jako sport samotný. Podobné je to u činu Lesji Curenkové ze zápasu s Němkou Julií Görgesovou.

Lesja Curenková odehrála duel s Görgesovou již včera a dnes ve druhém kole nestačila na Švýcarku Bacsinszkou, ale k dokonání postupu přes Němku si podle mnohých pomohla nesportovním chováním při druhém servisu soupeřky, která odvracela mečboly.

Curenková si před druhým podáním sokyně postoupila více do dvorce a při přípravě na return začala náhle spěšně couvat přesně ve chvíli, kdy si Görgesová nadhodila míček na podání.

Německá favoritka trefila dvojchybu a do dalšího kola postoupila ukrajinská hráčka. Jenže bylo to od ní sportovní gesto?

Dle pravidel udělala vše, co mohla. Její chování na returnu je legální a žádná pravidla ho nepostihují. Na druhou stranu v době, kdy tenistkám či tenistům rozhodčí dopomáhají hrát v absolutním klidu bez skandování fanoušků či dalších rušivých elementů, je pohyb Curenkové asi ne úplně v duchu fair play.

Zda Görgesovou vyrušilo její couvání, které mohla v zorném poli vidět a pokazila kvůli tomu podání je už zbytečné řešit, jelikož výsledek to stejně nezmění. Otázkou však zůstává, zda by Curenková neměla být přinejmenším za své chování pokárána.

Co si myslíte Vy? Bylo chování Lesji Curenkové nesportovní?