Davis Cup: Obtížnější varianta! Češi už znají jméno soupeře pro čtvrtfinále

- Marek Bartošík

AKTUALIZOVÁNO – Čeští daviscupoví reprezentanti se dozvěděli jméno svého čtvrtfinálového soupeře. Bude jím silná Austrálie, jež skončila na druhém místě v nabité skupině B v Manchesteru. Druhým potenciálním soupeřem Čechů ve čtvrtfinále byli Finové, kteří se nakonec utkají s Kanaďany. Závěrečná fáze Davisova poháru se uskuteční od 21. do 26. listopadu ve španělské Málaze.

Už před úterním losem bylo jasné, že Češi narazí na jednoho z dvojice Austrálie, Finsko. Osud jim nakonec přidělil první jmenované soupeře, kteří se řadí mezi velké adepty na zisk trofeje.

„Myslím, že nebylo podstatné, s kým budeme hrát. Týmy ve čtvrtfinále jsou velmi vyrovnané,“ uvedl v nahrávce pro česká média kapitán Jaroslav Navrátil.

Australané si ve skupinové fázi poradili s Francouzi a Švýcary, nestačili pouze na Brity. Jejich jedničkou je světová dvanáctka Alex de Minaur, jenž patří k nejlépe se pohybujícím hráčům na okruhu.

Výběr kapitána Lleytona Hewitta spoléhá také na velmi silný debl, do kterého v Manchesteru nastupovali wimbledonští šampioni Matthew Ebden a Max Purcell. Druhý zmíněný je nebezpečný také v singlu, kde je 43. hráčem rankingu. Další variantou na pozici týmové dvojky je zkušený Thanasi Kokkinakis (73.).

„Je to stejně dobrý tým jako my. Mají vynikající oporu de Minaura, druhého velmi dobrého hráče Kokkinakise a velmi slušnou čtyřhru. Na utkání se budeme těšit, je to zajímavý soupeř,“ poznamenal Navrátil.

Češi ovládli bez zaváhání skupinu C ve Valencii, když postupně porazili Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko. Balkánský tým kolem Novaka Djokoviče vyzve ve čtvrtfinále Velkou Británii. Finsko narazí na Kanadu a Itálie se střetne s Nizozemskem.

Play-off letošního Davis Cupu se bude konat v termínu 21.–26. listopadu ve španělské Málaze, pořadatelé zveřejní plán zápasů až v následujících týdnech.

A co říká na dvouměsíční prodlevu mezi základní skupinou a play-off kapitán Navrátil? „Určitě by bylo jednodušší, kdyby to navazovalo. Forma kluků byla opravdu vynikající,“ uvedl šéf české lavičky, který nastínil další program.

„Teď bude každý z kluků hrát čtyři až šest turnajů. Výsledky budu určitě sledovat a doufám, že se kluci budou zlepšovat. Po turnajích bude nějakých deset dní volna. Kluci si odpočinou a pak vymyslím nějaké soustředění, abychom se dobře připravili. Doufám, že kluci v Málaze prodají načerpané zkušenosti,“ doplnil Navrátil.