Neuvěřitelný týden pro české tenisty. Co ukázal (nejen) majstrštyk ve Valencii?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Uplynulý týden přinesl největší úspěch českého daviscupového týmu za dlouhá léta. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila dominoval základní skupině C ve Valencii, když bez ztráty bodu porazil Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko. Tento výkon potvrdil, že český mužský tenis kráčí znovu po dobré cestě. Co všechno parta kolem Jiřího Lehečky dokázala? A kde zazářili další Češi?

Neporaženi
Ano, Češi vyhráli ve všech případech 3:0 na zápasy. Dokázali to jako první v kratičké historii formátu Davis Cupu se čtyřčlennými skupinami, který vznikl teprve loni. Ještě předloni zápolili čeští tenisté ve tříčlenné skupině v Innsbrucku. Před rokem 2019 se hrálo klasickým systémem na domácí nebo venkovní půdě.

Vyrovnaný tým
Kapitán Jaroslav Navrátil se nemusí spoléhat výhradně na dva hráče. V týmu se nachází deblový specialista Adam Pavlásek, který se propracoval do širší světové špičky. Jakub Menšík se zlepšil natolik, že může naskočit místo Tomáše Macháče do singlu. A po boku Pavláska může v deblu nastoupit Lehečka, Macháč i Menšík, nemluvě o dalších šikovných Češích.

Dominantní v tiebreacích
Češi ve Valencii excelovali v klíčových tiebreacích, vyhráli jich pět ze šesti. Lehečka zapsal bilanci 2:0, Macháč 1:0 a Pavlásek se svými parťáky 2:1. Jediné zaváhání v tiebreaku přišlo proti Srbům ve čtyřhře, kde však Pavlásek s Macháčem následně dominovali v supertiebreaku (proti Djokovičovi a Čačičovi ztratili jen tři míče).

Nadějné vyhlídky
Český tým je velmi mladý: Jiřímu Lehečkovi je pouhých 21 let, Tomáš Macháč je o rok starší. A Jakub Menšík má teprve osmnáct, je tak nejmladším členem Top 200 žebříčku ATP.

Nejstarším z party je osmadvacetiletý Adam Pavlásek. Debloví specialisté ale vydrží na okruhu déle, důkazem budiž finalista letošního US Open Rohan Bopanna (43 let) nebo šampion ze stejné akce Rajeev Ram (39 let).

Zlepšení ve čtyřhře
Od éry Radka Štěpánka a Tomáše Berdycha se Češi v daviscupové čtyřhře spíše trápili, ve Valencii ale ovládli všechny tři debly. Pavlásek spojil síly dvakrát s Menšíkem a jednou s Macháčem. Netřeba zdůrazňovat, že ve zkráceném formátu o dvou singlech a jednom deblu má každý bod cenu zlata.

Úspěchy nejen ve Valencii
Parádní týden neprožili pouze čtyři čeští reprezentanti ve Valencii. Antukový specialista Vít Kopřiva pronikl až do finále prestižního challengeru ve Štětíně. Na stejném místě se v deblovém finále představili dva Češi, přičemž Andrew Paulson s Ukrajincem Vitalijem Sačkem vyzráli na Zdeňka Koláře se Španělem Sergiem Martosem Gornésem.

Po dlouhých zdravotních peripetiích se prosadil i dvaadvacetiletý Jonáš Forejtek. Hrdina z daviscupové baráže v Bosně a Hercegovině (2019) triumfoval na menším turnaji ITF v německém Buschhausenu, oslavil tak první singlovou trofej od února 2020.