Máte skvělou tradici, bohatou historii, výborné trenéry a spoustu skvělých expertů, složil Djokovič hold Čechům

- David Schlegel

Celé tři minuty na tiskové konferenci u příležitosti Davisova poháru ve španělské Valencii hovořila světová jednička a majitel 24 grandslamových titulů Novak Djokovič o českém tenise. Otázka redaktora Radiožurnálu Davida Prouzy ho nijak nezaskočila, rodák z Bělehradu má o tématu evidentně velký přehled.

„Český tenis je dlouhodobě úspěšný, má velkou tradici po mnoho desetiletí, a to jak v mužském, tak v ženském tenise. Co se aktuálně děje v ženském tenise, je skutečně impozantní. Česko má snad pět hráček v první světové třicítce, což je neuvěřitelné. Co se mužů týče, prochází Česko výměnou generací. Berdych se Štěpánkem vyhráli dvakrát Davis Cup. Dobře si vzpomínám, jak nás oba porazili ve finále Davisova poháru v roce 2013 u nás v Srbsku. To byla zlatá generace českého tenisu,“ odstartoval Srb svůj monolog.

Následně přidal hodnocení současného českého mužského tenisu. „Lehečka, Macháč a další hráči, kteří jsou tady, jsou vynikající. Lehečka je mladý hráč, který letos udělal velký pokrok kupředu, a to jak co se týče výsledků, tak ohledně vývoje jeho herních dovedností. Má před sebou spoustu času, je velmi talentovaný a může dojít ve své individuální kariéře hodně daleko. Další výborný hráč je Jakub Menšík, se kterým jsem několikrát trénoval a je to velký příslib a talent českého tenisu. Bylo skvělé ho vidět hrát výborně na US Open, kde postoupil do třetího kola a předváděl úchvatný tenis,“ prokázala šestatřicetiletá legenda, jak dobře se orientuje v českých reáliích.

Následně přidal Djokovič i další komplimenty. „Český tenis je v dobrých rukou a má velmi světlou budoucnost. Máte nehrajícího kapitána, který u mužstva působí spoustu let a je velmi zkušený. Není pro mě překvapením, že v tenisu, ať už mužském nebo ženském, zažíváte spoustu úspěchů.“

Djokovič je známý tím, že kromě tenisu samotného klade důraz i na řadu věcí okolo, jako je strava, lékařská péče nebo rehabilitace. I v tomto směru připojil Novak Djokovič velké lichotky. „Máte obrovskou tradici, bohatou historii, výborné trenéry a spoustu skvělých expertů, jako je třeba Pavel Kolář, lékař, který je mým drahým přítelem. Ten mně, mým bratrům i mé rodině v minulosti hodně pomohl. Je to úžasný odborník, který velmi významně přispívá k tomu, aby špičkoví hráči zůstávali v dobré zdravotní kondici. Vždycky když máte výborný tým, přijdou pak i výsledky,“ dodal na závěr.