Žiješ svůj sen, slýchává. Jo, ale konto mám v mínusu, běduje Australanka

- Jan Vojkůvka

Život profesionálního tenisty se může některým zdát jako vysněné zaměstnání. Lidé dělají, co je baví, mohou cestovat... Řadu lidí ale nenapadne, že i dobří tenisté mají problém se uživit. Tenis hrají globálně miliony lidí, profesionálů jsou tisíce a z nich se podaří tímto sportem zabezpečit jen minimu. Patřit na hranu druhé a třetí světové stovky často znamená, že člověk naopak žije z turnaje na turnaj. Jako Destanee Aiavaová.

Třiadvacetiletá australská tenistka patří k hráčkám, které se snaží prosadit mezi elitu a skutečně se tenisem zabezpečit. Prozatím se jí to ale nedaří, navzdory tomu, že už vyhrála sedm turnajů ITF a jednu dobu figurovala na 147. místě světa.

Její oficiální kariérní výdělky podle webu WTA činí přes 600 tisíc dolarů. Když odečteme daně a nejrůznější výdaje na cestování, trenéra a další potřebné věci, které jsou k tenisu nezbytné, na samotné živobytí tolik peněz nezbývá, obzvlášť s ohledem na to, že Aiavaová absolvuje už svou osmou sezonu mezi profesionálkami.

Že si skutečně nemůže dovolit nějaké rozhazování peněz, potvrdila během svého rozhovoru na turnaji ITF v Perthu, kde prohrála v semifinále. Tamní média překvapila přiznáním, že v tuto chvíli nemá žádné peníze na zaplacení splátky hypotéky a s napětím čeká, až jí bude zasláno prize money za titul na turnaji v britském Aldershotu. Její výdělky totiž kromě složenek vystačí sotva právě na cestování a ubytování na turnajích.

„Mé konto je momentálně v mínusu, přesně 35 dolarů, protože turnaj, kde jsem před pár týdny vyhrála, mi nevyplatil peníze a musím čekat,“ svěřila se Aiavaová. „Takové chvíle mě nutí chtít stabilní práci. Představte si, že pracujete na druhé straně světa a nevyděláváte žádné peníze. Neříkejte mi, že žiju vlastní sen, protože tohle je doslovná noční můra,“ uzavřela.

Je poměrně dlouhodobým problémem, že tenisem se skutečně uživí jen pár set mužů a žen. Oproti jiným takto globálně rozšířeným sportům je to skutečně málo, což dokládá i příklad Aiavaové, která patří do třetí stovky světa a o životě na vysoké noze nelze hovořit.