Třetí finále sezóny! Krejčíková předvedla skvělý obrat, ve hře o titul je i v deblu

- Petr Sumbal

Barbora Krejčíková dává v San Diegu úspěšně zapomenout na předchozí nezdary amerického turné. Na turnaji kategorie WTA 500 zvládla i třetí utkání, když v semifinále porazila domácí Danielle Collinsovou po setech 3:6, 7:5, 6:2, přestože prohrávala o set a brejk. „Jsem šťastná, že jsem dokázala zápas otočit, protože jsem si většinu utkání připadala dole,“ hodnotila spokojeně česká tenistka.

Aktuálně třetí nejvýše postavená Češka na žebříčku nevstoupila do utkání zrovna dobře. První set prohrála 3:6 a na začátku toho druhého prohrávala 0:1 s brejkem. Bývalá světová dvojka však nesložila zbraně a po dvou hodinách a 21 minutách se nakonec mohla radovat z vydřeného vítězství.

„Dneska jsem měla silnou hlavu, snažila jsem se bojovat o každý míč,“ pojmenovala Krejčíková po utkání jeden z klíčových aspektů svého vítězství. Tím druhým byla přesná ruka, Češka dokázala svou soupeřku zasypat hned třiceti vítěznými údery.

Na prohrané podání na začátku druhé sady reagovala Češka okamžitým rebrejkem na 1:1 a hned v následujícím gemu odvrátila další dva brejkboly navnaděné soupeřky. Tento počin jako by Češku povzbudil a od té doby už měla nad utkáním mnohem větší kontrolu.

Když už se vše schylovalo k tiebreaku druhé sady, vytasila se Krejčíková za stavu 6:5 a 40:30 ve svůj prospěch při podání Collinsové perfektním bekhendovým winnerem, kterým srovnala zápas na 1:1 na sety.

Třetí set už zvládla Krejčíková až na jedno zaváhání při svém podání ve třetím gemu celkem hladce, soupeřce v něm povolila jen dva gemy.

„Danielle hrála velmi dobře, docela jí to tam padalo. Dala mi dneska opravdu zabrat,“ pochválila Krejčíková sportovně hru Collinsové, se kterou se utkala vůbec poprvé. „Já jsem ale zůstala mentálně silná, nevypustila jsem jediný míč a bojovala až do konce,“ dodala sedmadvacetiletá Češka.

Vítězstvím Krejčíková potvrdila, že semifinále turnajů WTA jsou jejím oblíbeným územím, jednalo se o její jedenácté vítězství v této fázi turnajů z dvanácti pokusů. Letos zvládla světová třináctka všechna tři semifinále. V Dubaji z toho byl nakonec titul, v Birminghamu prohrané finále a o druhou letošní trofej si Krejčíková zahraje v noci na neděli českého času v San Diegu.

Ve finále se proti Krejčíkové postaví další domácí tenistka Sofia Keninová, bývalá světová čtyřka, ale momentálně až 93. hráčka světového pořadí. V jediném vzájemném utkání v roce 2021 na antuce v Římě ji Krejčíková porazila 6:1, 6:4.

Krejčíková je v Kalifornii stále ve hře o ceněný double, čeká ji totiž také finále čtyřhry, do kterého postoupila se svou tradiční parťačkou Kateřinou Siniakovou. Finálovými soupeřkami Češek budou Američanky Collinsová a Coco Vandewegheová.

Cymbiotika San Diego Open (ženy, USA, 780 637 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (13.) – Danielle Collinsová (USA, 43.) 3:6, 7:5, 6:2

Semifinále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Katóová (JPN), Sutjiadiová (INA) 6:4, 7:5