Srbsko s Djokovičem? Nejsilnější tým ve skupině, říká Navrátil. Lehečka se dočkal pochvaly

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Po suverénních vítězstvích nad Španělskem a Jižní Koreou si čeští tenisté zahrají na Davis Cupu proti Srbům, v jejichž čele stojí světová jednička Novak Djokovič. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila se na nadcházející sobotní duel proti silnému balkánskému soupeři velmi těší. „Myslím, že Srbové jsou nejsilnějším týmem v naší skupině. Byl by to silný tým i bez Novaka,“ prohlásil Navrátil.

Ve slavné éře Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka se Češi utkali se Srby hned třikrát. Zatímco v bělehradském semifinále před třinácti lety prohráli těsně 2:3, v pražském čtvrtfinále (2012) a bělehradském finále (2013) se čeští tenisté radovali z úspěchu.

Po desetiletém půstu na sebe dva tradiční evropské týmy narazí v základní skupině ve španělské Valencii. „Těším se moc,“ netají kapitán Jaroslav Navrátil. „Novaka jsem neviděl snad deset let, protože na turnaje už tolik nejezdím. Chtěl bych mu pogratulovat k tomu, co dokázal,“ připomněl Srbův čtvrtý triumf na US Open.

Navrátil byl u památných soubojů v letech 2010 a 2012, finále na srbské půdě před deseti lety ale musel kvůli plicní embolii oželet. Teď povede své svěřence proti lídrovi Djokovičovi, který má na kontě už 24 grandslamových trofejí (z toho 23 jich získal od začátku sezony 2011!).

„Je možná ještě lepší, určitě je zkušenější. Asi bude nejlepším hráčem všech dob. Taky má slabší chvilky, což jsme viděli i na US Open, ale minimum, třeba jednu za set,“ poznamenal Navrátil.

Šestatřicetiletému Djokovičovi by měl v sobotním duelu týmových jedniček čelit Jiří Lehečka, který figuruje na oficiální grafice na aréně Pabellón Fuente de San Luis právě vedle srbské legendy.

„Kouká se na to hezky,“ pousmál se Lehečka. „Je to velká čest, že jsem na stejném plakátu jako Novak. Jsem rád, že takovou možnost mám.“

Jednadvacetiletý Lehečka proti srbskému fenoménovi zatím v ostrém utkání nenastoupil, jeho úderovou jistotu a sílu si už ale vyzkoušel v několika trénincích na prestižních turnajích.

„Vždy jsme se snažili prohánět, co to jen šlo. Herně víme, co od sebe máme očekávat. Já jsem ho teda viděl v televizi víckrát než on mě, takže ho mám trochu víc nakoukaného. To bude zase moje výhoda,“ pravil v dobré náladě Lehečka, kterého čeká podle slov Djokoviče světlá budoucnost.

„Když o vás tohle řekne nejlepší tenista historie, určitě to zahřeje u srdíčka,“ děkoval tenista z Kněžmostu. „V dnešní době pro tenistu asi neexistuje větší výzva, než porazit Novaka Djokoviče na betonu. Pokud nastoupí, půjdu do toho s maximálním nasazením,“ dodal sebevědomě Lehečka.

Utkání mezi Českou republikou a Srbskem se uskuteční v sobotu od 15 hodin. Jestliže Srbové v pátečním duelu se Španělskem získají alespoň bod, budou mít Češi jistý postup ze základní skupiny do čtvrtfinále. V takovém případě by kapitán Jaroslav Navrátil nejspíše nasadil na pozici týmové dvojky debutanta Jakuba Menšíka namísto unavenějšího Tomáše Macháče.

A co řekl Novak Djokovič o českém týmu?
„Český tenis má velmi úspěšnou tradici už po mnoho dekád. Myslím, že ženy si teď vedou hodně působivě. Lehečka, Macháč i Menšík hrají velmi dobře. Lehečka je mladý tenista, kterému se daří postupovat vzhůru, je velmi talentovaný, má potenciál dojít daleko. S Menšíkem jsem několikrát trénoval, je top talent českého tenisu. Je skvělé, že se mu dařilo na US Open, kde postoupil do třetího kola. Myslím, že český tenis je v dobrých rukou, máte zářnou budoucnost. Kapitán týmu má hodně zkušeností. Máte i skvělé trenéry a experty, třeba Pavla Koláře, který mně i mé rodině v posledních letech několikrát pomohl,“ odpověděl Djokovič na otázku Radiožurnálu.