České nadšení ve Valencii! Bláznova prognóza vyplněna, teď konečně oddech

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Krása střídá nádheru! Čeští tenisté zůstávají v základní skupině Davisova poháru neporaženi, když po Španělsku vyřídili nekompromisním poměrem 3:0 také bojovné Korejce. O body se stejně jako proti domácím hráčům ve Valencii zasloužili všichni členové výběru kapitána Jaroslava Navrátila. V singlech uspěli Tomáš Macháč a Jiří Lehečka, na které v deblu navázali Adam Pavlásek s Jakubem Menšíkem.

Už na šest singlových vítězství natáhl Jiří Lehečka svou šňůru v Davis Cupu, kde na něj jako poslední marně hledal recept Korejec Sun-u Kwon (6:1, 7:5). Česká týmová jednička předvedla soustředěný výkon, který okořenila hned osmi esy.

„Do zápasu jsem vstoupil, jak jsem chtěl. Na kurtu jsem dominoval a byl jsem v tlaku. Ve druhém setu jsem bohužel neproměnil pár šancí, které mi soupeř dal, a on se poté zlepšil a hrál opravdu skvěle. Byla to malinká komplikace, ale o to cennější pro mě výhra je,“ prohlásil Lehečka.

Jednadvacetiletý český mladík dělá na dálku radost i svému trenérovi Michalovi Navrátilovi, který výkony svého svěřence poctivě sleduje. „S Michalem jsme v kontaktu každý den. Vždycky před zápasem si voláme, hodnotíme, jak se tady cítím a tak dále. To stejné s Tomášem (Berdychem), který mi taky píše nějaké své postřehy,“ ozřejmil Lehečka.

V tenisovém růstu talentu z Kněžmostu hrál důležitou roli i daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil, který je otcem Lehečkova trenéra Michala Navrátila. „Komunikace mezi Michalem, kapitánem a mnou funguje skvěle, všichni se známe velice dobře. Oni mají vztah otec a syn. Funguje to tak, jak bychom si všichni představovali,“ pochvaloval si třicátý hráč žebříčku ATP.

Kluci mají na nejlepší týmy

Maximálně spokojený může být také ostřílený kapitán Navrátil, který ve Valencii sledoval už šest vítězných utkání svých svěřenců. „Pro tým je určitě důležité, že se o body dělí všichni. Výhra (nad Koreou) chutná stejně dobře jako se Španělskem,“ hodnotil kapitán české reprezentace.

A jak vnímá, že Češi zvítězili v obou duelech 3:0? „Kdyby mi to někdo řekl, když jsme sem přijížděli, tak bych mu řekl, že je blázen, že to ani není možné. Kluci si dokázali, že mají na nejlepší týmy. Jsou to pro ně obrovské zkušenosti,“ konstatoval Navrátil.

Česká parta má sebevědomě nakročeno do čtvrtfinále. Definitivní jistotu získá, pokud Srbové s Novakem Djokovičem v pátek uhrají alespoň bod proti Španělům. Lehečka a spol. budou mít po dvou zápasových dnech volno, které využijí k potřebné regeneraci.

„Těšíme se hodně. Hlavně se vyspíme, protože chodíme spát o půl jedné, dřív se do postele nedostaneme. Ranní trénink určitě vynecháme, do arény pojedeme po obědě, aby si každý zahitoval, jak potřebuje,“ dodal Navrátil.