Kapitán Navrátil: Neskutečné! Všichni čtyři kluci předvedli vynikající výkon

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Český daviscupový tým se po jedenácti letech utkal se Španělskem a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil byl znovu u toho! Stejně jako pražské finále v roce 2012 měl i souboj ve Valencii vítěznou tečku. Není tedy překvapením, že šestašedesátiletý Navrátil při povídání s českými reportéry neskrýval své nadšení z hladkého vítězství, o které se zasloužili všichni čtyři nominovaní tenisté.

Jaké pocity ve vás vyvolává výhra 3:0 nad Španělskem?
Tohle určitě nemohl čekat ani optimista. Ale věděli jsme, že když nepřijede Carlos Alcaraz, tak španělský tým je určitě hratelný. Tomáš Macháč, Jirka Lehečka i kluci v deblu, kteří spolu hráli poprvé, ukázali, že tým drží pospolu a je na jedné struně. Všichni čtyři předvedli vynikající výkon. Panuje velká spokojenost, že jsme turnaj otevřeli takhle dobře, ale nesmíme nic podceňovat.

Do čtyřhry měl původně spolu s Adamem Pavláskem zasáhnout Jiří Lehečka, nakonec ho nahradil Jakub Menšík. Jak vypadal proces rozhodování o nominaci?
Ještě jsme byli na kurtu, a tak se ptám Jirky: Co debl? A on říká: Kouči, jestli to jde, tak radši nepůjdu. To bylo všechno. Klukům jsem řekl, že jdou hrát a že mají třicet minut. Šli se ještě rozcvičit a fungovalo to. Samozřejmě měli trochu kliku, odvrátili dva mečboly, ale na to se v tenise nikdo neptá.

Vrátíte se ještě k závěru klíčového tiebreaku?
Jeden mečbol byl dobře zahraný na servisu, při druhém jsme měli trošičku štěstí. A Davidovich Fokina nám v důležitých momentech pomáhal. Když jsme ze 4:6 otočili na 7:6, měl nahraný forhendový volej a dal ho do boku, udělal obrovskou chybu. Ve třetí sadě byli Španělé skleslí, naši kluci naopak hráli nejlíp v zápase.

A jak hodnotíte výkony českých singlistů?
Překvapil mě hlavně Tomáš Macháč, protože jsem viděl nedělní finále challengeru ve Francii a to mu vůbec nevyšlo. Přijel sem trošku pozdě, ale udělal všechno pro to, aby byl v pohodě. Největší Tomášovo pozitivum byl jeho servis, který nesmírně zlepšil.

Daviscupová výhra nad Španělskem byla nějakou dobu velmi nepravděpodobnou. Co pro vás znamená, že se podobný krok po jedenácti letech zase povedl?
Je to neskutečné. Jelikož jsem v týmu dlouho, tak mám na zápasy se Španělskem plno vzpomínek. Dostali jsme u nich ve finále 2009, pak jsme je porazili doma v roce 2012. Španělsko bude, jestliže bude hrát Carlos, nesmírně silné.

Ve čtvrtek se utkáte s Jižní Koreou. Co od tohoto zápasu čekat?
Bude to úplně jiné. Musím hlavně mluvit s klukama, jak na tom jsou, protože jsem chtěl dát šanci jeden zápas Kubovi, ale Tomáš hrál velice slušně. Když bude všechno normální, tak budou hrát stejní dva kluci. Není důvod nic měnit. Koreu potřebujeme jakýmkoli způsobem porazit, abychom postoupili. Určitě není doba, abychom něco zkoušeli. Zápas určitě nebude jednoduchý. Korejci se narodili na betonu, jako jsme se my narodili na antuce. Věřím, že se s tím vypořádáme a Koreu porazíme.