Příběh jedné výhry. Pavlásek si pochvaloval výkon a vysekl poklonu Menšíkovi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Senzační daviscupovou středu dovršili Adam Pavlásek a Jakub Menšík. Čeští tenisté upravili konečné skóre souboje s domácími Španěly na 3:0, když vydřeli výhru 5:7, 7:6(6) a 6:4 nad Marcelem Granollersem a Alejandrem Davidovichem Fokinou. „Šli jsme do toho s tím, že můžeme jenom překvapit. Z naší strany to byl skvělý výkon,“ hodnotil za českou dvojici zkušenější Pavlásek.

Pro Adama Pavláska i Jakuba Menšíka se ve středu pozdě večer jednalo o speciální výhru. Zatímco teenager Menšík prožil vítěznou premiéru v Davis Cupu, ostřílený Pavlásek uspěl v této týmové soutěži poprvé od roku 2018.

„Byl to těžký oříšek. Nejsem úplně deblista, není to moje hlavní disciplína,“ vyprávěl debutant Menšík. „Ale myslím, že po nějaké době jsem se rozehrál. Adam vždy zachoval chladnou hlavu, hrát s ním je jednodušší, protože je jisté, že míče na síti dobře dohraje.“

Stejně tak Pavlásek měl pro svého mladšího parťáka jen slova uznání. „Klobouk dolů před Kubou, hrát s ním byla čest. Je vidět, že z něj roste velký hráč. Je neskutečné, jak je klidný,“ rozpovídal se osmadvacetiletý tenista.

Kritická chvíle utkání přišla v tiebreaku druhé sady, kdy byli Španělé za stavu 4:6 míček od vítězství. Pavlásek ale v tu chvíli nebojácně zavelel k obratu. „Měli jsme i trochu štěstí, odvrátili jsme dva mečboly, navíc v hale,“ skromně připomněl zkušenější z českého dua.

Vítězství nad Španěly je sice ohromně cenné, je ale důležité ho podpořit úspěchem proti outsiderům z Jižní Koreje. Češi si proti nim už ve čtvrtek vyzkouší, jaké to je být v roli papírových favoritů.

„Jsme spokojení, ale nesmíme usnout na vavřínech, ještě není hotovo. Čeká nás těžký souboj,“ burcuje Menšík. „Věřím, že proti Koreji pojedeme v nastolené cestě,“ doplnil ho reprezentační kolega Pavlásek.

Davis Cup

Skupina C: Španělsko – Česko 0:3 (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Davidovich Fokina, M. Granollers – Menšík, Pavlásek 7:5, 6:7(6), 4:6