Největší výhra v Davis Cupu! Ale zůstáváme nohama na zemi, říká Lehečka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Na svou první daviscupovou výhru se Jiří Lehečka dlouho načekal, nyní však rozšířil svou vítěznou šňůru v singlu už na pět utkání! Česká týmová jednička si poradila ve Valencii se světovou pětadvacítkou Alejandrem Davidovichem Fokinou po setech 7:6(5) a 7:5. „Porazit Španělsko u nich doma je supr úspěch,“ hlásil na večerní tiskovce jednadvacetiletý Lehečka.

Jako první udeřil na returnu Alejandro Davidovich Fokina, který se v první sadě ujal vedení 3:2. Nadšení španělských fanoušků v aréně Pabellón Fuente de San Luis ale trvalo jen chvíli, jelikož Jiří Lehečka bleskově srovnal na 3:3.

Posléze ovládl mladík z Kněžmostu napínavý tiebreak první sady i vyrovnanou koncovku druhého dějství. Češi tak vstoupili do finálového turnaje Davis Cupu triumfem nad domácím týmem.

Jedná se o vaši největší výhru v Davis Cupu?
Co se okolností týče, tak asi ano. Povedlo se mi vyhrát v Izraeli a v Portugalsku, abychom se dostali na tento finálový turnaj, ale se vším respektem to nebylo proti takovým soupeřům, jako je Španělsko a Davidovich Fokina. O to cennější pro mě tato výhra je. Porazit Španělsko doma je pro nás všechny, nejen hráče, ale i realizační tým, velice dobrý úspěch a jsem moc šťastný, že se nám to povedlo.

Váš soupeř měl v prvním setu výhodu brejku. Jak jste reagoval na ztrátu podání?
Věděl jsem, že úvodní brejk nebylo z mé strany nic tragického, on zahrál pár míčů velice výborně, trefil dva returny... V tu chvíli jsem neztrácel hlavu. Věděl jsem, že když předvedu na returnu to, co bych chtěl, tak mám velikou šanci si brejk vzít zpátky. On mi pak jednou dvěma chybami pomohl. Srovnali jsme se na 3:3 a mohli jsme pokračovat v bitvě.

Co soudíte o španělském publiku, které logicky fandilo proti vám?
Jsem na to hodně zvyklý, jen matně si pamatuju na poslední Davis Cup v Česku (ten se hrál v roce 2019, pozn. red.). Navíc se mi často stává, že na turnajích hraju na velkých kurtech proti favoritům. Vím, jaké to je, když aréna fandí proti mně. Snažil jsem se s tím popasovat jako vždy a povedlo se.

Kolik jste viděl z utkání Tomáše Macháče, jenž porazil Bernabého Zapatu Mirallese?
Snažil jsem se Tomáše podporovat skoro celý první set, potom jsem se šel připravovat na svůj zápas. Je potřeba to dělat s časovou rezervou, protože nevíte, co se na kurtu stane. Věřil jsem, že Tomáš má proti Zapatovi velice slušnou šanci na výhru. Kluci z první stovky ho ještě tolik neznají, jeho hra je nevyzpytatelná. Tomáš na kurtu opravdu dominoval a předváděl takovou hru, proti které Zapata neměl šanci.

Co říkal na výhru nad Španělskem kapitán Jaroslav Navrátil, který byl také u finálového triumfu v Praze před jedenácti lety?
Kapitán byl šťastný. Je to výhra, která potěší všechny členy týmu. Se Španělskem se naposledy vyhrálo, když nastupovali ještě Berďa s Radkem (Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, pozn. red.). Ukázali jsme, že se už taky dostáváme na nějakou úroveň. Určitě zůstáváme pokorní s nohama na zemi. Budeme se soustředit na zítřejší duel, abychom porazili Koreu.

Davis Cup

Skupina C: Španělsko – Česko (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Alejandro Davidovich Fokina (25.) – Jiří Lehečka (30.) 6:7(5), 5:7