Klíčové body jsem zahrál skvěle, jásá Macháč. A klobouk dolů před publikem!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Pošesté nastoupil Tomáš Macháč do dvouhry na Davis Cupu a už popáté se radoval z vítězství. Tenista z Berouna v národních barvách znovu exceloval a španělského debutanta v týmové soutěži Bernabého Zapatu Mirallese vyškolil poměrem dvakrát 6:4. „Od začátku se mi hrálo opravdu dobře. Soustředil jsem se na hlavu, abych nebyl nervózní, nepanikařil a šetřil síly. To se mi dařilo až do konce,“ těšilo Macháče.

Atmosféra v aréně Pabellón Fuente de San Luis se při utkání Tomáše Macháče s Bernabém Zapatou Mirallesem postupně zlepšila, ani zdaleka ale nedosáhla slavných daviscupových bitev z minulosti.

Hlediště s kapacitou 9000 míst bylo zaplněno přibližně ze třetiny a španělskou dominanci pravidelně narušovaly aktivní skupinky českých příznivců. I díky nim si Macháč vylepšil svou singlovou bilanci v Davis Cupu na pět vítězství oproti jediné porážce.

„Publikum bylo fakt férové. Nebučelo mezi prvním a druhým servisem, a když Zapata zahrál skvělý úder, fandilo úplně v pohodě. Klobouk dolů. Jinak atmosféra z naší strany byla jako vždy výborná, máme skvělé publikum, které nás tlačí,“ děkoval Macháč.

První set přinesl paradoxní statistiku, podle které český mladík získal méně fiftýnů než Španěl (29:31). „Někdy vás statistika hodně překvapí,“ přitakal český reprezentant. „Na soupeře jsem se snažil zvyknout. On má jinou hru a více využívá údery do lajny. Měl jsem radost z toho, že jsem si dobře držel svůj servis. A klíčové body jsem zahrál skvěle.“

Přestože je šestadvacetiletý Zapata Miralles o čtyři roky starší než Macháč, v Davis Cupu teprve debutoval. Naopak český tenista už má ze slavné týmové soutěže bohaté zkušenosti, což se projevilo.

„Soupeř byl nervóznější. Pozná se to tak, že zkazí nějaký normální míč. Buď ho zahraje opatrně, nebo dá zbytečnou ránu. A pozná se to i podle toho, jak působí na losu u rozhodčího,“ vysvětlil Macháč.

Po vydařeném duelu se španělským protivníkem si pochvaloval i to, jak se srovnal s přesunem z francouzského Cassisu. Tam před pouhými třemi dny, tedy v neděli, odehrál finále challengeru ve venkovním prostředí.

„Bylo to náročné, ale zase jsem získal herní jistotu a poté jsem tady dobře zregeneroval. Na kurt jsem šel stoprocentně připraven, nebyl jsem unavený a neměl jsem žádnou bolístku. Když nastupuju v Davis Cupu, mám v sobě důvěru, že se sám o sebe můžu opřít,“ doplnil spokojený vítěz Macháč.

Davis Cup

Skupina C: Španělsko – Česko (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Bernabé Zapata Miralles (75.) – Tomáš Macháč (119.) 4:6, 4:6