Ten povrch nám vyhovuje! zní od českého týmu. Jaké dilema mají Španělé?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – První překážkou pro český daviscupový tým v základní skupině C bude ve středu od 15 hodin domácí Španělsko, které se musí obejít bez vyčerpaného Carlose Alcaraze. Výběr kapitána Davida Ferrera přesto budí respekt, figurují v něm mimo jiné světová pětadvacítka Alejandro Davidovich Fokina a excelentní deblista Marcel Granollers. Naopak ve Valencii se příliš nepočítá se zapojením zkušeného Roberta Bautisty Aguta, jenž v létě utrpěl zranění při péči o koně.

„Kluci mi volbu do singlů příjemně zkomplikovali. Po dnešním ranním tréninku jsem ale rozhodnutý, kdo bude hrát. Kluci už to vědí, s oznámením sestavy počkám do zítřka,“ uvedl v úterý kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Není tajemstvím, že na pozici jedničky nastoupí Jiří Lehečka, který by měl vyzvat Alejandra Davidoviche Fokinu. Zdali ho doplní Tomáš Macháč, nebo Jakub Menšík, se dozvíme až hodinu před začátkem středečního mače.

Lehečka už letos na Davidoviche Fokinu jednou narazil, letos na trávě v Queen’s Clubu ho udolal 7:6(4) a 6:3. „Známe se, letos jsme spolu i hodněkrát trénovali. A jelikož je centrální dvorec velice rychlý, může to v některých ohledech připomínat travnatý tenis,“ řekl český mladík, který si pochvaluje svižný podklad v aréně Pabellón Fuente de San Luis.

„Úplně nevím, jestli se jim povrch na centru povedl tak, jak chtěli,“ pousmál se Lehečka. „Tréninkové kurty jsou o dost pomalejší. Myslím, že to pro nás může být výhoda.“

Vzhledem k absenci Carlose Alcaraze a rychlejším podmínkám pohlíží na nadcházející česko-španělský duel optimisticky také kapitán Navrátil.

„Šance proti Španělům určitě máme, viděl bych je 50 na 50. Forma je dobrá, kluci nejsou zranění a hrají dobře. Soupeři jsou ale kvalitní, budou mít za sebou publikum, je vyprodáno,“ upozorňuje šéf české lavičky.

A jak vnímá paradoxní výhodu pro české barvy? „Překvapilo mě, že je kurt tak rychlý, když ho původně dělali pro Alcaraze. Minimálně první čtyři gemy s novými míči to vždy může být jen o servisu a returnu. Povrch by měl klukům určitě vyhovovat,“ libuje si Navrátil.

Kdo bude španělskou dvojkou?

Zatímco o Davidovichovi Fokinovi jako španělské jedničce je jasno, na roli týmové dvojky aspirují Albert Ramos Viñolas (95.) a Bernabé Zapata Miralles (75.). Naopak se nepočítá s bývalým členem Top 10 Robertem Bautistou Agutem (42.), jenž se teprve vrací do akce po zranění.

„Bautistu jsem tady viděl na banketu, nohu má pořád hodně zatejpovanou. Myslím, že je brzo, aby se vrátil,“ vysvětlil český kapitán.

Do boje by tak měl vyrazit jeden z dvojice tenistů, kteří mají nejraději pomalou antuku. „Jejich kapitán se bude muset rozhodnout, jestli bude hrát Zapata Miralles, který je poprvé v týmu, nebo Ramos, který už nehraje tak dobře, ale je strašně zkušený a Davis Cupy si prošel,“ dodal Navrátil.