Po finále rychle za partou do Španělska. Máme šanci na postup, věří Macháč

- Jan Vojkůvka

Ještě v neděli Tomáš Macháč zkoušel vybojovat turnajový titul na challengeru ve francouzském Cassisu. V pondělí se už spěšně hlásil ve španělské Valencii, kde se připojil ke zbytku českého daviscupového týmu. „Myslím, že máme šanci předvést dobré souboje a můžeme zabojovat o postup ze skupiny,“ předpovídá rodák z Berouna.

Dvaadvacetiletý Macháč doufal, že na betonech v Cassisu získá herní praxi a někdy v průběhu týdne dorazí za svými parťáky z DC týmu ještě do Prostějova, případně s předstihem do Valencie. Místo toho si ale pobyt ve Francii protáhl na nejdelší možné období. Turnajem totiž prošel až do finále.

„Obhajoval jsem tam semifinále a počítal jsem s tím, že si zahraju nějaké zápasy a přijedu ve čtvrtek nebo v pátek,“ povídal Macháč na tiskové konferenci po příletu do Španělska. „Nakonec jsem odehrál dobré zápasy a postoupil až do finále, takže jsem se přesunul do Valencie až dnes.“

Byť finálový duel s Italem Matteou Belluccim prohrál, se svým vystoupením v Cassisu byl velmi spokojený. „Jsem rád, že jsem na ten turnaj jel. Odehrát pět zápasů je vždy strašně dobré. Musím zaklepat, že zdravotně na tom jsem také výborně,“ popisoval s tím, že během pondělí si jen lehce zatrénuje a bude odpočívat.

Na svůj přesun do Valencie za dalšími členy týmu se velmi těšil a nemohl se ho dočkat. „Davis Cup mám strašně rád,“ řekl Macháč. „Tenis je individuální sport, kdy je člověk na cestování a celkově na všechno úplně sám. Tuhle akci si vždy užiju.“

Také Macháč pochopitelně zaznamenal, že se Španělsku odhlásil Carlos Alcaraz, což automaticky znamená, že se Češi vyhnou jednomu z nejlepších tenistů současnosti. „Naše šance proti Španělům vzrostou. Jirka Lehečka je ve výborné formě, Kuba Menšík o sobě dal vědět, že je v mladém věku vynikající hráč,“ vyjmenovával.

„Já jsem se také dostal do zápasové formy, tak si myslím, že máme šanci předvést dobré souboje a máme i šanci na postup. Musí samozřejmě i trochu pomoci štěstí, ale myslím, že můžeme zabojovat o postup ze skupiny,“ upozornil.

S oslabením Srbska a odhlášením Novaka Djokoviče, který v neděli vyhrál titul na US Open, ovšem nepočítá. „Myslím si, že Djokovič sem dorazí,“ domnívá se Macháč.