Medveděv lituje promarněných šancí. Novak byl unavený, měl jsem toho využít, říká

- Jan Vojkůvka

Cítil, že má ve finále šanci uspět. Zejména ve druhém setu nedělního zápasu na US Open proti Novakovi Djokovičovi se nadechoval k tvrdému direktu, když měl setbol. Nevyužil ho, což bylo nakonec rozhodující. Po porážce 3:6, 6:7(5), 3:6 právě tohoto okamžiku trpce litoval.

„Samozřejmě, že toho lituju. Měl jsem to proměnit. Tenis ale někdy tak jednoduchý není. Měl jsem hrát po lajně, ne křížem. Měl jsem na výběr dvě možnosti a vybral tu špatnou. Kdybych vyhrál druhý set, mohl to být zcela odlišný zápas,“ vrátil se ke svému setbolu v jedenáctém gemu druhé sady. Pokud by tuto příležitost využil, zápas by trval minimálně čtyři sety a Djokovičovy mohly dojít síly.

Ano, byť se jedná o pověstné „kdyby“, na které se nehraje, šance na zisk druhé grandslamové trofeje by pro Medveděva byly vysoké. Že Djokovič není v top fyzické kondici si všimli mnozí. I jeho soupeř.

„Byl unavený. Na konci dlouhých výměn několikrát chyboval,“ všiml si Medveděv. „Proto byla škoda, že jsem ten druhý set nevyhrál. Cítil jsem, že jsem byl lepší než on. Pokud jsem chtěl zápas vyhrát, měl jsem vyhrát ten druhý set,“ mrzelo ho.

Jakmile ale Djokovič druhý set strhnul na svou stranu v tiebreaku, tak v setu třetím už Medveděv musel začít riskovat, což s sebou přinášelo chyby. Srb navíc hrál poměrně úsporně, aby zbytečně neplýtval energií. Zcela spoléhal na své šikovné a zkušené ruce, kterými na druhou stranu sítě vysílal znamenité údery. A dostával tím Medveděva pod tlak.

Jinak si ale Medveděv velmi cení toho, čeho v New Yorku opět docílil. Šampion z roku 2021 potvrdil, že se mu na US Open daří. Ocenil rovněž osobnost, kterou staronová světová jednička je.

„Když jsme spolu hráli poprvé, byl jsem snad pětistý na světě. Byl ke mně hrozně milý. A nic se nezměnilo, ať vyhrál 12, 24, nebo 30 grandslamů. Pořád se ke mně chová jako normální člověk. Což je vlastně to nejlepší, co o takovém člověku lze říct,“ dodal Medveděv s úsměvem.