Snový rok, jsem na sebe pyšný! Je to i váš úspěch, zářil nejstarší vítěz US Open Djokovič

- Filip Lefenda

Novak Djokovič si počtvrté v kariéře podmanil US Open. V nedělním finále porazil ve třech setech Daniila Medveděva a stal se vůbec nejstarším vítězem v historii turnaje. Ziskem už 24. grandslamového titulu vyrovnal srbský šampion absolutní rekord legendární Australanky Margaret Courtové.

„Zapsat se do historie tohoto sportu je něco opravdu pozoruhodného a výjimečného. Když mi bylo sedm nebo osm, měl jsem dětský sen. Chtěl jsem se stát nejlepším hráčem na světě a vyhrát wimbledonskou trofej. Po ničem jiném jsem v tu chvíli netoužil,“ popisoval Djokovič během závěrečného ceremoniálu.

„Postupem času jsem samozřejmě začal snít nové sny a stanovoval si větší a větší cíle. Nikdy jsem si ale nemyslel, že tady s vámi budu stát a mluvit o čtyřiadvacátém grandslamovém titulu,“ pokračoval rodák z Bělehradu.

Jediný kritický moment zažil v New Yorku ve třetím kole, v němž musel otáčet s krajanem Laslem Djerem nepříznivé skóre 0:2 na sety. Zbylá utkání ovládl Djokovič bez ztráty dějství. Medveděva ve finále porazil 6:3, 7:6(5) a 6:3. Rozhodující krok k vítězství učinil čtyřnásobný turnajový vítěz v dramatické druhé sadě, která trvala neuvěřitelných 104 minut. Djokovič v ní odvrátil soupeřův setbol.

„Věděl jsem, že se Daniil nevzdá bez boje. Na konci zápasu jsem ani neměl sílu slavit. Druhý set byl snad nejdelším v mé kariéře. V tu dobu jsem měl krizi a soupeř byl lepším hráčem,“ přiznal ve 36 letech nejstarší šampion US Open v historii. „Poté jsem si vzal krátkou přestávku, nabral síly a pomalu vyhlížel konec,“ dodal.

Djokovič, jenž ziskem 24. grandslamového titulu vyrovnal rekord Australanky Margaret Courtové, se v pondělním vydání žebříčku ATP vrátil do jeho čela. V pozici světové jedničky zahájil již 390. týden. „Neuvěřitelné. Je to snový rok. Jsem na sebe a můj tým pyšný. Vyhráli jsme tři ze čtyř letošních grandslamů,“ připomněl.

Následně se obrátil i ke svým nejbližším. „Do tenisu jsem se zamiloval. V mé rodině ho ještě nikdo nehrál, takže musím říct, že to byla zvláštní volba. Pomohla mi neuvěřitelná odolnost a víra mých rodičů. A stejně tak dalších lidí, kteří jsou už roky po mém boku. Především má žena, děti a tým. Tato trofej není jen moje, stejně tak je vaše. Je to i váš úspěch. Miluji vás,“ jásal Djokovič.