Oproti Portugalsku nebe a dudy, chválí si český daviscupový tým prostředí ve Valencii

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Český daviscupový tým v noci přiletěl do španělské Valencie a po kraťoučkém spánku se už vrhl do povinností, které jej nyní budou čekat každý den. A to až do prvního zápasu s domácím Španělskem, jenž je na programu ve středu. Do té doby se bude trénovat, trénovat a zase trénovat, aby parta kolem Jaroslava Navrátila mohla bojovat o postup do listopadového play-off.

„Zázemí je opravdu vynikající. Byli jsme už na semifinále (základní skupině, pozn. redakce) Davis Cupu v Innsbrucku a myslím, že tady ve Valencii je to také skvělé. Je tu zázemí pro hráče a tým, tréninkové kurty a centrkurt pro devět tisíc lidí,“ těší Navrátila, který si pochvaloval i povrch hracího dvorce a míčky Dunlop, které mají odlišné parametry od těch, se kterými se nyní hrálo na US Open a za nimiž směřovala poměrně ostrá kritika ze všech stran.

„Co je nejdůležitější, kluci si už zatrénovali. Jsme se vším spokojení a doufám, že tréninky půjdou dobrým způsobem, abychom byli na středu proti Španělsku připravení,“ poznamenal Navrátil. Ten měl se svými svěřenci skutečně nabitý program posledních hodin, jelikož do Španělska přicestoval český daviscupový tým v noci, už v 7:30 byla snídaně a od 10 hodin dopoledne první tréninkový blok.

„První tréninky jsou vždy trochu zvláštní. Jsou to nové podmínky, nový kurt, nová hala, nový povrch a míče. Ale tady je to velice příjemné. Hala je skvělá, moc hezká. Míče parádní, na které jsem zvyklý z tour,“ pochvaloval si rovněž Jiří Lehečka. „Povrch je super, takový, jaký bychom si představovali. Co se týče podmínek a zázemí, které Španělé vytvořili, je to super. Nemáme si na co stěžovat. Oproti Portugalsku je to příjemný skok."

Lehečka, jenž bude týmovou jedničkou, se trochu více pozastavil nad kvalitou míčků, se kterými se budou zápasy v základní skupině hrát. A nemohl si je vynachválit.

„Jsou to míče Dunlop ATP. Je to oficiální míč ATP Tour, takže kdekoliv, kde turnaj nemá svou privátní smlouvu s výrobcem balonů, tam jsou tyhle míče. Jsou to míče, které jsou o něco rychlejší, ale za mě je to nejlepší balon, který dokáže dohromady uchopit kontrolu a rychlost,“ vysvětloval.

„Máte spoustu balonů, které lítají hodně, ale je strašně těžké je kontrolovat. Jako třeba teď na US Open balonek, který opravdu neletí. Nemáte takový tlak, jaký byste si představoval, nebo si tak nepomůžete servisem. Tyto balony jsou přesně tím, co bychom si představovali,“ uvedl finalista nedávného turnaje ve Winston-Salemu, kterému míčky na US Open neseděly natolik, že skončil už v prvním kole.

Přesto došlo při osahávání prostředí základní skupiny ve Valencii k jednomu zádrhelu, který ovšem český tým popisoval s úsměvem. „Když jsme hráli první trénink v Portugalsku, měli jsme tam tři stupně a tady jsme měli třicet. Jak jsme hráli brzy ráno, tak Španělé ještě nestihli zapnout klimatizaci v hale. Naštěstí to bylo jen na chvíli,“ smál se Lehečka. „Ke konci tréninku už bylo o dva, tři stupně méně. Věřím, že teď odpoledne tam bude úplně příjemně.“

Jak budou nyní dny plynout, napětí bude stoupat. Středeční zápas se Španělskem může být klíčový s ohledem na šance na postup do vyřazovacích bojů. A atmosféra bude skutečně elektrizující. „Všechny tři španělské zápasy jsou už dopředu vyprodané. Atmosféra bude hned proti nám ve středu bouřlivá a fantastická. Myslím ale, že kluci jsou na to připravení. A myslím, že španělské publikum je sportovní," dodal kapitán Navrátil.


Galerie