Trenéry vyhážu, ale teď to jdu zapít, smála se nová světová jednička Sabalenková

- Jan Vojkůvka

Aryně Sabalenkové se druhý grandslamový titul v této sezoně vybojovat nepodařilo. Pětadvacetiletá Běloruska, která na začátku roku triumfovala v Austrálii, ve finále US Open prohrála 6:2, 3:6, 2:6 s domácí Coco Gauffovou. Přestože cítila zklamání a bojovala s tím, aby se nerozplakala, přeci jen v ní převládala hrdost z úspěchu, kterého dosáhla. V pondělí totiž bude světovou jedničkou.

Co se stalo mezi prvním a druhým setem finálového zápasu, to zůstává opředeno záhadou. Gauffová ze sebe sice setřásla nervozitu a přestala chybovat, ale zkušenější Sabalenková mohla být po zisku úvodní sady psychicky na koni. Místo toho začala kupit chyby a její riskantní hra kýžené ovoce nepřinesla. Místo, aby Gauffovou ustřílela, doslova se vyházela z kurtu, když vedle 25 vítězných úderů spáchala hned 46 nevynucených chyb.

Po utkání se usmívala, zářila na všechny strany, ale bylo patrné, že zadržuje slzy. Vnitřně bojovala se dvěma pocity – sice prohrála finále US Open, ale stane se světovou jedničkou. „To je důvod, proč teď nejsem v nějaké super depresi, ale určitě budu,“ řekla s úsměvem. „Rozhodně se teď večer půjdu něčeho napít, jestli to tedy můžu vůbec říct,“ rozesmála se na tiskové konferenci.

„Jsem na sebe hrdá, že jsem na sobě celé ty roky tak tvrdě pracovala, což mi pomohlo stát se světovou jedničkou,“ řekla ke splnění svého dalšího cíle v tenisové kariéře. U toho ale rozhodně nechce zůstat. „Stát se první hráčkou světa je rozhodně dobrá věc, ale vážně chci celý rok zakončit jako světová jednička. To mě teď nejvíc motivuje,“ uvedla.

Během svého rozloučení se s New Yorkem nezapomněla trochu popíchnout své trenéry, které hned po finále poškádlila. „Ví, že je po turnaji všechny vyhážu,“ zasmála se. Okamžitě ale dodala, jak moc si váží jejich práce. „Jako vždy, vrátíme se sem silnější, že?“ mrkla směrem ke svému týmu.