Češi odletěli na Davis Cup do Valencie. Chceme se porvat o postup, shodují se

- Jan Vojkůvka

Česká daviscupová reprezentace odletěla v sobotu do španělské Valencie, kde bude od 12. do 17. září bojovat v základní skupině C o postup do vyřazovací fáze mužské týmové soutěže. Z pražského letiště kromě kapitána Jaroslava Navrátila odcestovali rovněž Jiří Lehečka, Jakub Menšík a Adam Pavlásek.

V týmu prozatím schází Tomáš Macháč, který absolvuje turnaj ve francouzském Cassisu, kde v sobotu postoupil po velké bitvě s domácí nasazenou jedničkou Alexandrem Mullerem do finále. Z jeho výkonů má pochopitelně radost i Jaroslav Navrátil, byť přiznává, že bude rád, když poslední člen jeho kvarteta dorazí do Valencie co nejdříve.

„Dneska přiletíme do Valencie poměrně pozdě, zítra ráno od devíti do půl dvanácté už máme dva kurty, odpoledne máme od dvou do půl čtvrté další blok. Doufám, že si zvykneme na povrch a míče, které budou odlišné od US Open,“ vyjmenoval poměrně nabitý program, který bude následovat už od nedělního rána. Na aklimatizaci po letu tak nebude příliš času.

Navrátila pochopitelně rovněž těší i forma jeho dalších svěřenců. Jiří Lehečka sice na US Open neuspěl, ale předtím si zahrál poprvé finále na okruhu ATP ve Winston Salemu. Jakub Menšík se při své premiérové účasti na grandslamu probil z kvalifikace až do třetího kola a Adam Pavlásek se stal jednoznačnou českou deblovou jedničkou.

Formu všech navíc otestoval tento týden v Prostějově. „Trénovali jsme společně celý týden, takže myslím, že tým je v pohodě. Kluci makali denně tři čtyři hodiny, nemají žádné problémy nebo zranění, jsou připravení podat co nejlepší výkony. Zkusíme se porvat o to, abychom se dostali do finále,“ poznamenal.

Ještě před odletem pak přišla velmi zajímavá informace, že domácí Španělsko neposílí ve Valencii světová jednička Carlos Alcaraz, jenž chce zregenerovat po náročném programu před podzimní částí sezony.

„Je to pro nás určitě dobrá zpráva. Viděl jsem dva sety jeho semifinále s Medveděvem a určitě nebyl v normální pohodě, trápil se i na tiskovce, nebyl nadšený. Je to pro nás určitě lepší, ale Španělé mají natolik kvalitní tým, že i tak budou mít dobrou sestavu. Středeční zápas proti Španělsku bude možná rozhodující,“ upozornil Navrátil.

Cíl finálový turnaj? Chceme se o to porvat, shodují se Češi
Zpráva o Alcarazově absenci skutečně skýtá českému týmu zajímavou šanci na nějaký překvapivý výsledek proti i tak silnému domácímu týmu. Tato informace musela nejvíc potěšit Jiřího Lehečku, který se právě souboji s Alcarazem vyhne a ve středečním utkání bude moci zabojovat o hodně důležitý bod.

„Je to pro nás dobrá zpráva, šance na vítězství v tomto duelu budeme mít určitě větší, protože Alcaraz poháněný domácím publikem by byl určitě těžký oříšek,“ přemítal. „Ale to nic nemění na tom, že Španělé pořád zůstávají kvalitním týmem. Všichni mají s Davis Cupem nějakou zkušenost a hrají doma, což je pro ně velká výhoda,“ podotkl s tím, že by se mohlo jednat o klíčový duel celé skupiny.

Nedá se totiž očekávat, že by se Srbsku odhlásil také Novak Djokovič. Ten potřebuje i s ohledem na olympiádu v příštím roce reprezentovat. „Vím, že to pravděpodobně nastane, ale hlavní je pro mě se soustředit na první zápas proti Španělsku, tam být stoprocentní a snažit se uhrát důležitý bod, pak se můžeme bavit dál. Předtím máme dva zápasy, pro mě je důležité předvést co nejlepší výkon a pak se můžeme bavit o zápase proti Novakovi,“ uvedl Lehečka.

Na svou šanci bude čekat třetí do party za Lehečkou a Macháčem Jakub Menšík. Tomu se povedlo zazářit na US Open a rozhodně si o příležitost do některého ze zápasů řekl. „V Americe bylo krásně, povedl se mi asi jeden z největších úspěchů v dosavadní kariéře. Jsem moc rád, že se mi tam takhle dařilo, že se rok práce a dřiny vyplatil a urval jsem tak dobrý výsledek. Dokázal jsem si, že s hráči z první stovky jsem schopný hrát, ne-li je porážet. Je to pro mě určitě velice dobré zjištění,“ řekl čerstvě osmnáctiletý tenista.

„Že jsem teď v dobré herní pohodě, se určitě bude hodit i do Davis Cupu, abych mohl týmu co nejvíc pomoct,“ dodal Menšík.

Do čtyřhry je pak připraven zasáhnout Adam Pavlásek, v současnosti 59. deblista světa. „Deblová forma není úplně špatná, i když určitě mohla být lepší. Šance na třetí kolo US Open byly, ale bohužel ve čtyřhře rozhoduje pár míčků a teď těch pár míčků stálo proti nám,“ mrzela ho porážka s domácí dvojicí Lammonsem a Withrowem, se kterými spolu s Arielem Beharem prohráli 6:7, 4:6.

„Na čtyřhru jsem připravený, posledních pár měsíců jsem neměl špatné výsledky, hlavně na Wimbledonu, takže myslím, že herní pohodu mám. Pevně věřím, že to všichni společně zmákneme,“ dodal bojovně naladěný Pavlásek.

Češi otevřou základní skupinu zápasem se Španělskem 13. září. Následovat bude o den později duel s Jižní Koreou a v sobotu 16. září pak utkání se Srbskem.