Odveta proti Gauffové? Kája bude velmi namotivovaná, ví trenér Miške

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Nejen obrovský talent, ale také urputná dřina na kurtu i mimo něj stojí za strmým vzestupem Karolíny Muchové. Olomoucká rodačka je na US Open k nezastavení a v noci na pátek českého času si to rozdá o finále s domácí Coco Gauffovou. Velký podíl na úspěšném tažení české tenistky má bezpochyby i její slovenský kouč Emil Miške, jenž věří, že by Muchová mohla rozesmutnit americké diváky a porazit jejich oblíbenkyni.

Karolína Muchová má před sebou velkou výzvu. Podruhé v kariéře může postoupit do finále grandslamu, vůbec premiérově pak na US Open. V éře samostatné České republiky na tenhle počin dosáhly jen Helena Suková (1993) a Karolína Plíšková (2016).

Jenže porazit Coco Gauffovou nebude nic jednoduchého. Devatenáctiletá Američanka hraje ve skvělé formě, letos triumfovala hned na třech turnajích – v Aucklandu, Washingtonu a Cincinnati. Nutno dodat, že všechny tři podniky se uskutečnily na tvrdém povrchu.

Vaše svěřenkyně postoupila do semifinále US Open. Panuje u vás spokojenost?
Už teď to je super výsledek. Hraje výborně, turnaj je fantastický. Její cíl dostat se do osmičky pro Turnaj mistryň je blíž a blíž. A myslím si, že hraje ještě lépe než v Cincinnati. Má šanci Gauffové oplatit finálovou porážku.

Jak jste zmínil, Karolína podlehla Gauffové v Cincinnati ve dvou setech…
Kája bude velmi motivovaná soupeřce porážku vrátit. Prohry ji nesrážejí, ale naopak motivují k odvetě. V Cincinnati bylo velké vedro, což Coco vůbec nevadí, naopak Kája na kurtu umírala. Pro nás je super, že se bude hrát večer.

Lze předpokládat, že publikum Karolíně příliš fandit nebude. Jak se s tím vypořádá?
Nemyslím si, že by ji to rozhodilo, už jsme to spolu několikrát řešili. Ano, určitě by byla ráda, kdyby ji lidé povzbuzovali, ale počítá s tím, že to bude naopak. V tomhle směru je velmi racionální, určitě ji tenhle aspekt nezastaví na cestě za jejím cílem.

Mohla by ji nepřátelská atmosféra naopak nakopnout?
To si zase nemyslím, že by byla tímto typem. Takový byl u nás na Slovensku Dominik Hrbatý, který vysloveně miloval, když lidi fandili proti němu. Hecovali ho tím ještě k lepšímu výkonu. Kája nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Akceptuje situaci a jede si stále to své.

Karolína se s každým turnajem zlepšuje, obzvlášť tady na US Open je její progres obrovský. Co za tím stojí?
Máme velkou výhodu, že je do všeho zapojená, všechna rozhodnutí děláme společně. Je důležité, že je ve velké pohodě. To je hlavní faktor, proč se stále zlepšuje. Potřebuje jasně vědět, na čem zrovna pracujeme, jaký je plán. Nikdy nebude hráčkou, která na kurtu tráví obrovské množství času. Profituje i z toho, jak je náš tým propojený. Dříve si také tolik nevěřila, měla výpadky. Teď ovšem nabrala sebevědomí, přestala o sobě pochybovat.

Několikrát se stalo, že Karolína byla na vzestupu, ale pak ji zastavilo zranění…
Zdraví je důležité, zdaleka ale není tím jediným, na čem záleží. Trochu mám pocit, že tohle téma je u Káji nafouknuté. Moc se s ní o tom nebavíme, neděláme z ní pacientku. Řešíme spíše tenis a přípravu, aby předváděla dobré výkony.

Chtěl byste něco na závěr vzkázat fanouškům?
Ať fandí dál! Doufám, že jsme na turnaji ještě neskončili. Bylo vidět, že Kája hraje ráda večer a před plnými tribunami je extrémně namotivována. Čím větší publikum, tím lépe hraje. Sám jsem byl překvapený, jak ožila, když přišla na kurt. Čtvrtfinále (proti Soraně Cirsteaové) si na kurtu vysloveně užívala, skoro v každé herní činnosti byla lepší než soupeřka.