Hlaváčková s novou parťačkou válí: Asiatky nenadávají, mají pořád dobrou náladu

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Spolupráce H+H je minulostí. Andrea Hlaváčková se rychle naučila základy čínštiny, aby mohla komunikovat se svojí novou parťačkou, bývalou světovou jedničkou Šuaj Peng. „Čajo!“ motivuje jí. „Čiješe,“ děkuje za její výkon po zápase. „Ale to je všechno, co umím,“ směje se česká tenistka v rozhovoru pro Tenisový svět. Zatím to ale stačí – tahle česko-čínská dvojice se na Australian Open doplňuje výborně a na prvním společném grandslamu je už v semifinále

Všechna čest, ve čtvrtfinále jste porazily olympijské vítězky Makarovovou s Vesninovou. Jaké to bylo?
Strašná spokojenost, protože já jsem tenhle pár porazila poprvé a měla jsem jim co vracet. Byl to těžký zápas, hodně foukalo a ony samozřejmě hrály moc dobře, jsou to jedny z nejlepších deblistek na světě. Na konci jsme se na kurtu s parťačkou dlouho objímaly, byla to fakt velká radost.

Favoritky jste nebyly, věřily jste si?
Věřila jsem tomu, protože parťačka už je beze mě porazila. Tušila jsem, že jí jejich hra bude vyhovovat. Neměly jsme co ztratit, tak jsme do toho šly. V prvním setu jsme měly šance ukončit to už trochu dřív. Převládala trochu nervozita, protože jsme se najednou staly favoritkami my. Měly jsme na ně a nakonec jsme to ukázaly.

Cítíte zadostiučinění, že jste jim to konečně vrátila?
Co jiného si přát. Vesninovou jsem porazila jednou ve finále Roland Garros, což je asi ta nejkrásnější porážka, co jsem si mohla vybrat. Pak jsem ji nemohla dlouho porazit v deblu, mixu, v singlu, v čemkoliv. (směje se) Začala jsem z ní mít stihomam a o to větší radost teď mám.

S novou parťačkou jste teprve od prosince. Čemu přisuzujete, že se vám hned tak daří?
Už jsme spolu několikrát hrály dříve a bylo vidět, že se dobře doplňujeme. Teď to naštěstí znovu potvrzujeme a na Australian Open snad ještě není konec.

Vy máte spoluhráčky z Asie celkem v oblibě, čím to je?
Asi je to jejich solidností, nemají ve hře takové výkyvy. Můžu si vedle nich dovolit zariskovat a to většinou sedí mojí hře. Mentálně jsou taky strašně v pohodě. S parťačkou se vidím většinou jenom na kurtu, mimo spolu tolik času netrávíme. Mně hrozně vyhovuje, že je pořád v dobré náladě a zakousnutá do tréninku.

Vrací se po operaci páteře....
Strašně si váží svého comebacku. Ona kvůli té operaci bylo rok a půl mimo. Málokdo se potom vrátí... Bere to jako hrozné požehnání, že může být zpátky na kurtu. Loni jsme spolu odehrály první turnaj, vyhrály jsme ho a ona byla neskutečně dojatá. To mě dostalo, že bývalá světová jednička je takhle dojatá z vyhraného turnaje. Jakmile se člověk jednou dostanu dolů, tak si pak strašně váží toho, když zase něčeho dosáhne.

Staly jste se favoritkami turnaje?
Tak to nevnímám. Teď je tam strašně silných týmů. Už jenom Bethanie s Luckou. Ty překvapivé Japonky jsou taky hodně dobré. Teď už tam žádné favoritky nejsou, je to obrovský boj. Semifinále je nad moje očekávání. Všechno navíc je bonus. První turnaj, první grandslam, nebyly jsme mezi top nasazenými. Můžete chytit vysoko nasazený pár a vyletět v prvních kolech.

Jaké je to hrát s Číňankou u ní doma?
To má pak člověk vždycky neskutečnou podporu diváků, plné stadiony a je to na kurtu fakt zábava. Ona je tam za hvězdu a já jsem tam trochu v zákulisí. Jsem na kurtu samozřejmě taky, ale pozornost jde na ní. Na singla nikdo nepřijde a pak na nás plný stadion a všichni řvou: Jedeme, Peng Šuaj!

Zvládáte čínštinu?
Ráda říkám „Čajo!“, což je v češtině „Pojď!“. To říkám při zápase často. „Čiješe“ znamená děkuju, to říkám parťačce po zápase, když hraje dobře, což hraje vždycky. Ale to je všechno. (směje se)

Nadávají Číňané?
Já nevím, oni asi vůbec nenadávají. Ona se maximálně takhle pleskne po stehnu (předvádí), když se něco nepovede. Neukazují celkově moc negativních emocí.

Vy už jste v Číně určitě taky známější. Přibyli vám čínští fanoušci na sociálních sítích?
Moc ne, oni totiž nemají Facebook ani Twitter. (směje se) Používají tam Weibo nebo něco jiného. Bohužel, taková silná země a taková smůla. Kdyby to byla Indie, to by mi na Facebooku přibývali fanoušci jinak. (směje se)