Šwiateková prohrála s Ostapenkovou i počtvrté! Po US Open přijde o post světové jedničky

- Filip Lefenda

Už v osmifinále vypadla na letošním US Open jeho největší favoritka – nejvýše nasazená Iga Šwiateková. Obhájkyně titulu v něm prohrála 6:3, 3:6 a 1:6 s někdejší vítězkou Roland Garros Jelenou Ostapenkovou. Lotyška porazila polskou hvězdu i ve čtvrtém vzájemném utkání. Vinou porážky přijde rodačka z Varšavy po dlouhých 75 týdnech o post světové jedničky. Na čele žebříčku ji po turnaji vystřídá Aryna Sabalenková z Běloruska.

Birmingham (2019), Indian Wells (2021), Dubaj (2022) a teď i New York. Iga Šwiateková nenašla ani počtvrté v kariéře recept na neoblíbenou Jelenu Ostapenkovou. S hráčkou třetí světové desítky zaznamenala bolestivou porážku v osmifinále US Open, kde tak neobhájí loňský triumf.

Šwiateková přitom vstoupila do utkání dobře. Za čtyřicet minut získala poměrem 6:3 první sadu. Jenže stejným výsledkem následně ztratila druhé dějství. Polka v něm rychle prohrávala 0:3, a ačkoliv se jí v sedmém gemu podařilo ztrátu brejku zlikvidovat na příjmu čistou hrou, zakrátko přišla o servis znovu.

Kdo čekal dramatické vyústění klání, ten musel být zklamán. Největší turnajová favoritka se v rozhodujícím dějství nebývale trápila na podání, které už si ani jednou neuhájila. Ostapenková postupně utekla do trháku 5:0. Šwiateková v závěru na returnu alespoň odvrátila hrozbu potupného kanára, následně ale znovu selhala při vlastním servisu.

„Šla jsem na kurt s tím, že musím hrát po svém a být agresivní. Tohle je tenis, který Iga nemá ráda. V prvním setu jsem spěchala a udělala hodně chyb. Ve druhém a třetím setu už jsem hrála lépe. Dokázala jsem si pomáhat i servisem,“ pochvalovala si po utkání Ostapenková.

Vítězka Roland Garros z roku 2017 narazí ve čtvrtfinále na rozjetou Coco Gauffovou. Devatenáctiletá Američanka prohrála jediný z posledních šestnácti zápasů. Během srpna ovládla podniky v Cincinnati a Washingtonu.

Samotná Šwiateková bude po brzkém vypadnutí z newyorského grandslamu odečítat body za neobhájený loňský titul. Už nyní je jisté, že v pondělním vydání žebříčku WTA přijde po 75 týdnech o pozici světové jedničky. Bez ohledu na další výsledky na turnaji se před Polku dostane současná dvojka Aryna Sabalenková, která tak v pětadvaceti letech vylepší své osobní maximum. Už dnes v noci čeká semifinalistku posledních dvou ročníků US Open osmifinále proti Rusce Kasatkinové.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jelena Ostapenková (LAT, 21.) 6:3, 3:6, 1:6