Sbírka zkompletována! Muchová si poradila s úmorný vedrem a je ve čtvrtfinále. Ale jede se dál, ujišťuje

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Další kariérní milník pokořen. Karolína Muchová postoupila i na US Open mezi osmičku nejlepších tenistek, na tuhle metu tedy dosáhla už na všech turnajích velké čtyřky. Na rozpáleném kurtu Louise Armstronga se dokázala popasovat s nepříznivými podmínkami a porazit Číňanku Wang. „Tady mi čtvrtfinále chybělo, o to je pocit lepší. Ale ještě se nechci zastavit, neříkám si, že už mám odpracováno. Jede se dál,“ ujistila olomoucká rodačka.

První menší škobrtnutí Karolíny Muchové přišlo až v osmifinále. Číňanka Sin-jü Wang dlouho světové desítce vzdorovala, dokonce uhrála i set. Ve třetím dějství už se ale na větší odpor nezmohla, Češce ve velkém horku podlehla za dvě hodiny a 34 minut výsledkem 3:6, 7:5, 1:6.

Muchová tak poprvé ve své kariéře postoupila na závěrečném grandslamu sezony do čtvrtfinále. V něm narazí na starou známou Rumunku Soranu Cirsteaovou, s níž se doposud utkala čtyřikrát. Pokaždé na tvrdém povrchu, přičemž ve třech případech se radovala z vítězství finalistka letošního French Open.

Dnes vás potrápila nejen soupeřka, ale také mohutné vedro. Jak na vás vysoké teploty působí?
Zatavím se, přestanu přemýšlet. Spíše na kurtu přežívám, než abych hrála svou typickou hru. Já tu ale hraju každý zápas kolem poledne, takže jsem už na horko poměrně zvyklá. Ale dnes se mi vedro opravdu dostalo pod kůži. Zrovna jsem s Jardou Blažkem (kondiční trenér – pozn. red.) řešila, kolik jsem toho asi vypila – čtyři Gatorady a dvě vody. A pořád jsem byla žíznivá.

Po prohrané druhé sadě jste se dokázala vzchopit, třetí dějství už patřilo vám. Ceníte si toho?
Jsem na sebe pyšná. Pomohlo mi, že jsem se šla po druhém setu převléct a trochu se zchladit. Shodila jsem všechno to mokré, naskrz propocené oblečení. Dala jsem si do hlavy plán, že se chci vrátit k mé hře. A vyšlo to.

Ani jedné z vás se v utkání nedařilo na podání, k vidění bylo hned 15 brejků. Bylo na vině ostré slunce?
Bylo nepříjemné, na jedné straně pálilo přímo. Kolem poledne se tam slunce drží a míče jdou špatně vidět. Na servis jsem se však nemohla spolehnout v celém zápase, a i když jsem měla lepší momenty, tak to byl můj podprůměr.

Číňanka Wang nepředvedla vůbec špatný výkon. Překvapila vás trochu?
Doposud jsme na sebe nenarazily a musím říct, že hrála poměrně dobře. V prvním setu neudělala moc nevynucených chyb. Já jsem jí ovšem párkrát pomohla, sama jsem si to trošku zkomplikovala. 

Podařilo se vám ovládnout pět tříseťáků v řadě. Zvyšuje se v nich vaše sebedůvěra?
V Cincinnati jsem v podstatě každý zápas hrála na tři sety, takže si v nich teď docela věřím. Ale hrát rozhodující set je vždy těžké a zrádné, netušila jsem, s jakým tenisem přijde soupeřka. Ovšem od chvíle, co jsem proměnila brejkbol na 3:1, už jsem měla navrch.

Ve čtvrtfinále se utkáte s Rumunkou Cirsteaovou, a to už počtvrté v této sezoně. To není zrovna obvyklé…
Máme na sebe štěstí. V Cincinnati bylo důležité měnit rytmus, dává rány zleva i zprava. Tady už je ale rozehranější. Abych ji mohla porazit, musím podat ve všech směrech solidní výkon.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) – Sin-jü Wang (CHN, 53.) 6:3, 5:7, 6:1