Menšík: Dostal jsem na p*del, atmosféra mi dala facku. Ale vím, že i s takovým borcem mohu hrát

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Své osmnácté narozeniny by Jakub Menšík raději oslavil jinak. Na kurtu se proti světové devítce Tayloru Fritzovi příliš dlouho neohřál, celkově uhrál jen tři gemy. Po zápase byste našli v jeho obličeji jen zklamání a smutek, ale tyhle emoce jednou přejdou. A uvědomí si, že úspěch, na který ve Flushing Meadows dosáhl, je nesmírně cenný nejen pro něj, ale také pro celý český tenis. A třeba to příště bude on, jemuž bude zaplněný stadion Louise Armstronga aplaudovat ve stoje.

Od samotného začátku utkání 3. kola US Open mezi Taylorem Fritzem a Jakubem Menšíkem bylo patrné, kdo bude na kurtu dominovat. Český mladík se nedokázal adaptovat na rychlost a přesnost svého soupeře, kterému nakonec podlehl za hodinu a půl po setech 1:6, 2:6 a 0:6.

„Dostal jsem na p*del. Poprvé jsem hrál na tak velkém kurtu, před takovou spoustou lidí. Vloni jsem hrál finále juniorky na Australian Open, při kterém sedělo v Rod Laver Areně sotva pár stovek diváků. Poznal jsem, že tohle je něco jiného. Všechny podmínky a emoce, které jsem na kurtu prožíval, byly pro mě úplně nové. Vůbec jsem nevěděl, jak s tím vším nakládat,“ smutnil Menšík.

A popsal, co se mu honilo hlavou při nástupu na kurt, kde ho netrpělivě očekávaly tisíce diváků. „Byl jsem nervózní. Atmosféra mi dala facku. Tma, hluk… Ocitl jsem se v nekomfortní zóně. Celkově jsem si utkání moc neužil,“ uvedl.

Prostějovský rodák také vyzdvihl hru Taylora Fritze, jenž mu premiéru před tolika diváky rozhodně neulehčil. „Má už něco za sebou. Hrál skvěle, vůbec nechyboval. Nevytvořil jsem si jedinou příležitost, abych se dostal zpátky,“ řekl Menšík s tím, že zkušenosti, které nabral, jsou k nezaplacení.

„Ze dneška si beru ponaučení. Kdybych se lépe koncentroval, mohl bych s ním hrát rovinu a aspoň trochu bych ho potrápil. Vím, že můžu i s takovým borcem hrát. Kvůli takovým zápasům tenis dělám a už se těším na další podobné mače,“ nechal se slyšet.

Český reprezentant může být na sebe pyšný. V sedmnácti letech prošel z kvalifikace až do třetího kola, v žebříčku ATP se posune o více než 50 příček. A hlavně dal celému světu najevo, že se s ním musí v následujících letech počítat.

„Vyřazení mě mrzí a bolí. Horší je, že jsem nedokázal předvést dobrý výkon. Zatím nedokážu docenit úspěch, kterého jsem tady dosáhl. To si uvědomím až za pár dnů,“ ví. Nyní ho však čekají další výzvy. „Odpočinu si, strávím čas s nejbližšími a vyrazím na Davis Cup,“ nastínil své nejbližší plány.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry mužů
JAKUB MENŠÍK (206.) – Taylor Fritz (USA, 9.) 1:6, 2:6, 0:6