Wau! Muchová zahrála famózní tweener. Byl to ošemetný zápas, líčí po postupu do osmifinále

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Jestli někdo umí svými údery zdvihnout diváky ze židle, tak je to na ženském okruhu právě Karolína Muchová. A desátá tenistka světového žebříčku to potvrdila i nyní, vždyť její tweener zrovna boří sociální sítě. A i díky famóznímu úderu postoupila do osmifinále US Open. „Jestli jsem si ho už stihla pustit? Ne, ale asi bych měla,“ usmívala se před českými novináři.

Ani šikovná Američanka Taylor Townsendová si neporadila se skvěle hrající Karolínou Muchovou. Olomoucká rodačka zvítězila ve 3. kole US Open za hodinu a 55 minut po setech 7:6(0) a 6:3 a dorovnala své turnajové maximum z roku 2020.  

„První set byl velmi těsný. Jsem ráda, že jsem se dokázala dobře připravit na tiebreak, hrála jsem v něm opravdu dobře. Pak už jsem cítila, že je utkání více v mých rukou. Zvládla jsem vyhrát ve dvou setech, čehož si moc cením,“ okomentovala dění na kurtu Muchová.

Na US Open jste zatím neztratila ani set. Jak jste spokojena se svým postupem pavoukem?
Podávám disciplinované výkony, což se mi jindy občas nedaří. Držím se domluvené taktiky, nemám žádné větší výpadky. Na svou hru si nemohu stěžovat.

Na první pohled by se od Townsendové nečekalo, že na kurtu bude takhle vynikat pohybem. Vždyť na síť šla hned třiačtyřicetkrát…
Je opravdu šikovná, často mění tempo, všechno vidí dopředu. Byl to ošemetný zápas, hlavně v prvním setu. Na nic nečeká a hned nabíhá, nutila mě se rychle rozhodovat a chodit do prohozů. Já jsem trochu zpomalenější v úvodech zápasů, takže to bylo z její strany na začátku skvěle zahrané.

Na kurtu působíte nadmíru klidně. Je to jen dojem, nebo se tak opravdu cítíte?
Cítím se tak. Samozřejmě dnes mohl jít první set na obě strany, ale jsem ráda za to, jakým způsobem jsem odehrála tiebreak. Velmi zodpovědně a soustředěně. Vždy si něco naplánuju dopředu, ne vždy to vyjde, ale teď to dopadlo skvěle.

Nerozhodil vás ani fakt, že se hrálo na stadionu Louise Armstronga?
Naopak. Jsem ráda, že jsem se dostala na takový hezký kurt. Přestože mi tam dnes moc lidí nefandilo. Diváci byli spíše proti mně, ale i tak se mi tam hrálo příjemně.

Troufla jste si i na tweener, jenž vám vyšel opravdu famózně.
Běžela jsem za lobem a měla asi tři možnosti, jak míč odehrát. Svítilo sluníčko, k tomu ona už dříve pokazila několik smečí. Vybruslila jsem z toho nejlépe, jak jsem jen mohla. Pro oko diváka je to určitě hezké, na kurtu jsem ovšem neřešila, že chci zahrát nějakou parádu.

Vám a Markétě Vondroušové se letos na grandslamech opravdu daří. Vnímáte větší zájem ze strany českých příznivců?
Ani ne. (směje se) Ale je super, jak nám to s Maky jde. Obzvlášť po minulé sezoně. Vždy se v šatně potkáme a chvíli spolu pokecáme. Nicméně nesmíme zapomínat, že jsou za námi i další holky – Petra, Bára, Maruška a další.

V osmifinále na vás čeká Číňanka Wang Sin-jü. Co od ní očekáváte?
Vůbec ji neznám. Budu muset skautovat a kouknout se, jak tady doposud hrála. Tím, že je ve čtvrtém kole, tak určitě předvádí super výkony. Ale víc opravdu nevím. 

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) – Taylor Townsendová (USA, 132.) 7:6(0), 6:3