Favorité dál selhávají. Ze hry jsou další dva členové elitní osmičky

- Jan Vojkůvka

Letošní US Open zatím favoritům úplně nepřeje. Z mužské dvouhry už dokonce vyletěli tři tenisté z elitní osmičky. Po Holgeru Runeovi, jenž selhal už v prvním kole, skončili ve středečních zápasech druhého kola také Stefanos Tsitsipas a loňský finalista Casper Ruud.

Selhání dvacetiletého Dána Runeho s antukářem Robertem Carballesem Baenou v úvodním kole bylo na jednu stranu šokující, ale na stranu druhou se tím potvrdilo, že Rune není v dobré formě. Po Wimbledonu během Hopman Cupu onemocněl a marně se snažil dostat do herní pohody. V Cincinnati jej pro změnu začala bolet záda. A newyorská porážka, která byla šestá v řadě, jen potvrdila jeho mizérii posledních týdnů.

Zatímco čtvrtý hráč světa vypadl v prvním kole, světová pětka a sedmička ruply ve středu v rundě druhé.

A co víc, pátý hráč světa Casper Ruud obhajoval na US Open loňské finále! Senzační výpadek ve druhém kole jej tak může mrzet dvojnásob. Přijde totiž o bezmála 1200 bodů a propadne se pravděpodobně na deváté místo světa. Problémy přitom bude mít i s kvalifikací na ATP Finals, jelikož v žebříčku Race bude přinejlepším desátý.

Nad Norovy síly byl ve středu 67. hráč světa Či-čen Čang z Číny. Byť šestadvacetiletý tenista absolvoval svůj druhý pětiseťák na turnaji, Ruuda porazil 6:4, 5:7, 6:2, 0:6, 6:2. Zároveň se stal vůbec prvním čínským tenistou, který dokázal porazit člena Top 5 na žebříčku ATP.

Zatímco Ruuda mohlo vyřazení mrzet víc než jeho kolegy z elitní osmičky žebříčku, kteří prakticky nic neobhajovali, mnohem šokující byla čistě z hlediska čísel porážka Stefanose Tsitsipase. Sedmý hráč světa nastoupil ve druhém kole proti kvalifikantovi Dominicu Strickerovi, až 128. tenistovi světa.

Tsitsipas nepředváděl žádný skvostný výkon, přesto byl blízko vítězství. Ve čtvrtém setu vedl 5:3 a podával na postup do třetího kola. Ale nedopodával. „To se mi snad ještě nikdy nestalo. Bývám mentálně silnější, dnes to ale nebyl tento případ. Nedokázal jsem se pak už vrátit do hry,“ hlesl Tsitsipas.

Stricker, který si ve třetím kole zahraje s Francouzem Bonzim, nakonec řeckého tenistu udolal 7:5, 6:7(2), 6:7(5), 7:6(6) a 6:3. Pro jednadvacetiletého Švýcara to byl největší skalp kariéry a po druhém kole Roland Garros je to pro něj rovněž nejlepší grandslamový výsledek kariéry.