Když musíš, tak musíš! Eubanks v průběhu výměny utekl na záchod

- Jan Vojkůvka

Jsou situace, kdy člověk tělu prostě neporučí. To poznal na US Open i sedmadvacetiletý Američan Christopher Eubanks. Třicátý hráč světa byl výrazným favoritem zápasu s Francouzem Benjaminem Bonzim, ale trápily ho žaludeční či střevní obtíže. Kvůli tomu došlo ve čtvrtém setu také k bizarní situaci.

Eubanks zápas s Bonzim nakonec nezvládl a ve druhém kole trochu nečekaně prohrál 6:7 (6), 6:2, 2:6, 6:7(7). Jestli to ale byla opravdu tak překvapivá porážka, to ať posoudí každý sám. Američan totiž do zápasu rozhodně nešel ve stoprocentní kondici.

To se potvrdilo v průběhu čtvrtého setu. Za stavu 5:5 přistoupil Eubanks k umpirovému rozhodčímu s tím, že nutně potřebuje na toaletu. Už v průběhu utkání si bral přestávku na ošetření kvůli nevolnostem a situace ze čtvrtého setu rozhodně potvrdila, že se nejednalo o žádnou taktiku.

Eubanks byl dokonce ochotný obětovat celý gem, aby mohl odejít na záchod. Některé zdroje hovoří o tom, že měl žaludeční problémy a chtělo se mu zvracet, jiné hovoří o střevních potížích. Ať už byla pravda kdekoliv, Eubanks byl ochotný si nechat udělit i trestný gem, jen aby mohl odejít.

„Pokud dostanu trest za každý fiftýn v tomto gemu a k tomu si vyberu pauzu na toaletu, kolik dostanu času? Klidně obětuju příští gem, abych mohl jít na záchod,“ říkal Eubanks rozhodčímu po desáté hře, kdy se skóre zastavilo na stavu 5:5.

„Teď?“ nechápal umpirový sudí jeho žádost.

„Přesně to myslím, jo. Pokud by se tak stalo, kolik budu mít času?“ pokračoval v dotazování.

„Netrvalo by to dlouho,“ přemýšlel rozhodčí, který byl zaskočený žádostí hráče.

„Ani kdybych vzdal celý gem a vzal si pauzu na toaletu?“ pokusil se zopakovat svůj návrh, ale odpověď jej nepotěšila.

Eubanks se tedy vrátil na kurt a odehrál se bleskový gem. Během něj Bonzi dal dvě esa a při poslední výměně Eubanks lehkým returnem nahrál soupeři na winner a ještě než Francouz vypálil vítězný úder, už Američan běžel směrem k lavičce a pak na toaletu.

Po návratu, který musel být, a nakonec i byl, velmi rychlý, se sice Eubanksovi povedlo servisem srovnat na 6:6, ale v tiebreaku čtvrtého setu prohrál 7:9 a pro čtvrtfinalistu Wimbledonu tím domácí grandslam, co se týče dvouhry, skončil.