Dva pětiseťáky po sobě jsem ještě nehrál, směje se Veselý. A Djokovič? To by mělo být v pohodě, říká

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJTVÍ Z NEW YORKU – Proměnit mečbol, seknout sebou o zem a užívat si okamžiku. Tedy užívat… Jiří Veselý myslel jen na to, aby ho nechytla křeč. Zničený, ale šťastný přišel český tenista na pozápasovou tiskovou konferenci poté, co uspěl ve velké bitvě a postoupil do 3. kola US Open. „Utáhl jsem to hlavou, která velice často bojuje proti mně. Dneska jsem ale důležité stavy ustál,“ těšilo ho.

Od roku 2016 nevyhrál Jiří Veselý na US Open ani jeden zápas. Jeho návrat po zranění je letos teprve postupný, a tak se rozhodně nečekalo, že na svém neoblíbeném grandslamu projde až do 3. kola. Jenže český hráč si do Flushing Meadows přivezl formu, na kterou dlouho čekal.

Světovou dvacítku Francisca Cerundola udolal za čtyři hodiny a sedm minut po setech 7:6(5), 6:2, 3:6, 2:6 a 7:6(6). Ještě jedna výhra a nejenže dorovná své grandslamové maximum, ale také se pravděpodobně utká s hvězdným Novakem Djokovičem.

Odehrál jste druhý pětiseťák, dohromady jste na kurtu strávil více než sedm hodin. Jak se cítíte?
Jsem rozbitý, hodně. Ale myslím si, že to nejhorší ještě přijde. Je to peklo, dva pětiseťáky po sobě jsem snad ještě nikdy nehrál.

Co se vám honilo hlavou, když jste si po proměněném mečbolu lehl na záda?
Abych nedostal křeče. (směje se) Poslední výměna byla strašně dlouhá, intenzivní. Pak přišla euforie. Ale taky jsem si říkal, ať mě nechytne křeč. Jak tělo najednou vypne, může to být pro něj šok.

A nechyběl ani váš typický lví řev…
To jde nějak samo, v euforii to potřebuje člověk dostat všechno ven. Fyzicky už jsem byl K.O. V tiebreaku se to vyvíjelo slibně, ale v jednu chvíli se mi i zamotala hlava. Nakonec jsem rád, že jsem koncovku nějak zvládl.

Na kurtu jste působil poměrně energicky. Nese ovoce kondiční příprava s Davidem Vydrou?
David říká, že teprve v pátém setu začíná zápas. To je problém toho, když trénujete s někým, kdo zvládnul Ironmana. (směje se) Myslím, že takové galeje ho uspokojují nejvíc, nicméně já bych radši vyhrál ve třech. Pořád ještě nejsem v top kondici, skoro rok jsem nehrál a teď jsem na turnajích teprve čtyři měsíce. Se třetím kolem můžu být spokojený, ale turnaj pořád nekončí. Nesmím si připouštět euforii.

Na US Open jste vyhrál naposledy v roce 2016. Když jste do Flushing Meadows přijížděl, myslel jste na tuto nepříliš lichotivou statistiku?
V hlavě jsem to měl, už je to nějaká doba. Nikdy se mi tu moc nedařilo, do tohoto ročníku jsem tady vyhrál jen tři zápasy. Ale čím jsem starší, tím mi začíná tvrdý povrch více vyhovovat. Kurty jsou tady rychlé, takže když dobře podávám, je to snazší. Mám na servisu převahu a mohu si na podání soupeře dovolit zariskovat.

Postup do 3. kola před zaplněným hledištěm musí být tedy velká satisfakce. Jsou tohle momenty, pro které tenis hrajete?
Já se přiznám, že v závěru jsem vůbec nevnímal, kolik je tam lidí. Hlavou jsem byl na kurtu, vnímal míč po míči. Lidi jsem vytěsnil, ale atmosféra byla bez debat skvělá. Proto člověk hraje – velké turnaje, spousta diváků. Podobných výsledků bych chtěl nasbírat víc, i z toho důvodu jsem se vracel. Rád bych na nejvyšší úrovni vydržel co nejdéle.

Ještě jedna výhra a zahrajete si s Novakem Djokovičem. A na toho vy umíte…
Vím o tom. Když zvládnu další zápas, tak osmifinále s Novakem by mělo být vlastně v pohodě. (směje se) Ne, to si jen dělám srandu. To by byl zápas za odměnu, ale nepředbíhejme.

Přesně tak. Ještě vám zbývá porazit Bornu Goja. Co o něm víte?
Papírově hratelný, ale je to ranař, který výborně podává. Každým rokem stoupá žebříčkem, na druhou stranu ve 3. kole grandslamu asi ještě nikdy nebyl, můžu využít svých zkušeností. Ale uvidíme, jak na tom budu fyzicky. Taky se může stát, že budu úplně vyřízený.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (437.) – Francisco Cerúndolo (ARG, 20.) 7:6(5), 6:2, 3:6, 2:6, 7:6(6)