Premiérové finále a posun do první třicítky! Lehečka má za sebou vydařenou generálku před US Open

- Jan Vojkůvka

Jiří Lehečka nedokázal své premiérové finále na ATP v americkém Winston-Salemu přetavit v zisk prvního titulu na nejvyšším okruhu. Nad síly českého tenisty byl v generálce před US Open Argentinec Sebastian Baez, se kterým prohrál ve dvou setech 4:6, 3:6. Lehečka však může do New Yorku odcestovat pozitivně naladěn.

Generálku před US Open může Lehečka hodnotit jako velmi úspěšnou. Byť poslední krůček neudělal, zaznamenal nejlepší výsledek na turnaji pod hlavičkou ATP, když pronikl do svého vůbec prvního finále na nejvyšším okruhu.

Cesta do něj nebyla jednoduchá, jednadvacetiletý český tenista se musel popasovat s nepříjemnými soupeři jako například Dominikem Koepferem či Maxem Purcellem, který prožívá životní sezonu. Tyto překážky, stejně jako v prvním kole Mitche Kruegera, ale překonal a pronikl do semifinále, ve kterém se měl utkat se Sebastianem Kordou.

Američan s českými kořeny však do semifinálového utkání nenastoupil a Lehečka se bez boje prokousal do svého premiérového finále, v němž na něho číhal antukář Sebastian Baez z Argentiny. To na první pohled vypadalo jako ideální los, jenže česká jednička se nemohla v souboji o titul opřít o své hlavní zbraně.

Lehečkovi v utkání bohužel vůbec nefungovalo podání. Úspěšnost prvního servisu měl pouze 49 %, což se projevilo i v tom, že jej soupeř hned pětkrát brejknul. Přesto měl český hráč dobré vstupy do obou sad a rozhodně si dokázal tvořit šance.

V úvodním dějství Lehečka vedl 3:1 a ve druhém 2:0, v obou případech ale Baez dokázal skóre otočit.

Lehečka může z Winston-Salemu i přes finálovou porážku odjíždět spokojený. Nejen, že si v generálce na US Open zahrál v prvním finále, ale svým výsledkem si zajistil rovněž premiérový průnik do Top 30! V žebříčku ATP bude před americkým grandslamem figurovat na 29. místě.