Skvěle! Lehečka si ve Winston-Salemu zahraje své první finále na okruhu ATP

- Filip Lefenda

Jiří Lehečka si na betonové dvěstěpadesátce ve Winston-Salemu, která je generálkou před nadcházejícím US Open, zahraje premiérové kariérní finále na okruhu ATP! Český tenista porazil ve čtvrtečním čtvrtfinále 7:6(4) a 6:4 Australana Maxe Purcella a měl v pátek večer vyzvat domácího Sebastiana Kordu. Ten ale z akce vinou zranění levého kotníku odstoupil.

Lehečka zvládl v Severní Karolíně dva třísetové maratony s americkým kvalifikantem Mitchellem Kruegerem (2:6, 6:2, 6:3) a Němcem Dominikem Köpferem (6:3, 3:6, 6:4). Následně přehrál i v dobré formě hrajícího Australana Maxe Purcella (7:6, 6:4) a měl se chystat na střetnutí se třetím nasazeným Sebastianem Kordou.

Na souboj hráčů, které od sebe na žebříčku dělí pouhé dvě pozice, ovšem nedojde. Syn bývalého grandslamového šampiona Petra Kordy nejprve otočil heroické dvouapůlhodinové čtvrtfinále s Francouzem Richardem Gasquetem (4:6, 6:1, 7:6), kterého udolal až nejtěsnějším rozdílem v závěrečném tiebreaku, posléze ale z turnaje odstoupil pro zranění kotníku na levé noze.

„Musel jsem učinit těžké rozhodnutí. Doufám, že se vše v průběhu dalších dnů zlepší a já budu do příštího týdne v pořádku,“ komentoval třiadvacetiletý Korda svůj nečekaný konec na turnaji.

Lehečka tak bez boje postoupil do svého prvního finále na okruhu ATP. Dosud bylo jeho maximem semifinále z podniků v nizozemském Rotterdamu (2022) a katarském Dauhá (2023).

Na jméno posledního soupeře si musí rodák z Mladé Boleslavi počkat. Vzejde ze střetnutí mezi nejvýše nasazeným Chorvatem Bornou Čoričem (29.) a Argentincem Sebastianem Báezem (42.), turnajovou šestkou. Utkání je na programu v sobotu od půl 1 ráno našeho času.

Finále Winston-Salem Open si v minulosti zahráli dva čeští tenisté. V roce 2012 šlo o Tomáše Berdycha, v současnosti člena Lehečkova širšího realizačního týmu. V boji o titul tehdy bývalý čtvrtý hráč světa neproměnil tři mečboly proti domácímu Johnu Isnerovi. Opačný osud potkal jen o dva roky později Lukáše Rosola. Ten proti Poláku Jerzymu Janowiczovi naopak dva mečboly odvrátil a získal na akci svůj druhý a dosud poslední velký titul.